Kanta-Häme

Vanhan liiton rehtori

Mari Monto

Hattulan Parolan koulun pitkäaikainen rehtori Pekka Monto asettelee sanansa varovaisesti, kun häneltä kysyy näkemystä nykyajan kouluista ja varsinkin avoimista oppimisympäristöistä.

– En erityisesti haluaisi ottaa kantaa suuntaan enkä toiseen, mutta sen verran vanhan liiton miehiä olen, että jotkut uudistukset ovat ehkä menneet liian pitkälle, Monto muotoilee.

– Voi käydä niin, että siinä ajattelussa tullaan kohta takaisin päin. Mutta tässä asiassa olisin mielelläni väärässä.

 

Pekka Monto kertoo, ettei opettajan ammatti ollut hänelle ehdoton unelma, vaan yksi mahdollinen muiden joukossa. Hän on kuitenkin halunnut tehdä aina täysillä sen, minkä tekee.

Työuransa hän aloitti Kuorevedellä, missä vierähti lähes 20 vuotta. Sen jälkeen Lepaalta kotoisin oleva Monto palasi kotikulmilleen eli Parolan koulun rehtoriksi, missä virassa vierähti lähes toiset 20 vuotta.

Kuoreveden vuosina Monto innostui muun muassa leirikouluista, kun lainsäädäntö mahdollisti niiden järjestämisen.

– Kävimme yhden luokan kanssa ensin Kreikassa ja seuraavana vuonna Lapissa Norjan puolella Jäämerellä asti. Ensimmäiseen reissuun saimme kerättyä niin paljon rahaa, että toinen kustannettiin niillä samoilla varoilla, Monto muistelee.

Toisen luokan kanssa hän kävi Italiassa ja samoin Lapissa.

– Matkat kytkettiin opetukseen, eli kävimme historiallisissa kohteissa, joita oli opiskeltu etukäteen.

Kuoreveden vuosina Monto tarttui myös mahdollisuuteen sijoitella koulupäivät aiempaa vapaammin.

– Syyslukukausi oli oppilaille aika raskas, ja ajattelin, että jonkinlainen katkos siihen tarvitaan. Niin aloitimme syyslomakäytännön, jota varten piti siihen aikaan hakea lupa kouluhallituksesta asti.

 

Parolan aikaan ajoittuu havahtuminen koulurakennuksen sisäilmaongelmiin. Monton mukaan asiasta käytiin aikamoinen vääntö, mutta Parolan koulu saneerattiin perusteellisesti 2000-luvun alkupuolella.

– Siinä tilanne on onneksi muuttunut, että nykyään sisäilmaongelmiin suhtaudutaan vakavasti. Silloin vielä joillakin päättäjillä tuntui olevan sellaista ajattelua, että ongelmat ovat opettajien korvien välissä.

Juhannuksen aikaan syntynyt Monto kertoo kuulleensa usein tarinan omasta syntymästään.

Juhannuksen aatonaattona äidistä oli alkanut tuntua siltä, että vauva alkaa olla tuloillaan. Isän sisar oli lähtenyt kuljettamaan äitiä Lepaalta polkupyörän tarakalla Hämeenlinnan Höyhensaareen.

– Sisko ei sitten ollut jaksanut polkea koko matkaa, jolloin äiti siirtyi polkemaan ja isän sisar tarakalle. Mutta eihän siinä kai muukaan auttanut, linja-autot eivät juhannuksena kulkeneet, ja taksimatka Lepaalta kaupunkiin ei ilmeisesti tullut kuuloonkaan, Monto kertoo.

 

Monto jäi eläkkeelle kymmenen vuotta sitten. Hän hämmästelee, kuinka nopeasti eläkevuodet ovat hujahtaneet.

Hän on tehnyt ahkerasti metsätöitä ja myös remontteja. Matkailu on pariskunnan yhteinen mieleinen harrastus, samoin veneily.

Merkkipäiväänsä Monto viettää perhepiirissä. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic