Kanta-Häme

Vanhan seminaarin suojelulle ei laajennusta

Hämeen ely-keskus esittää entisten opettajankoulutuslaitoksen ja normaalikoulun suojelua, mutta Hämeenlinnan kaupunki ei taida innostua siitä.

Näistä entinen seminaarirakennus, joka on valmistunut 1930, on jo suojeltu.

Vanhaa rakennusta on laajennettu 1950-luvulla arkkitehti Elsa Arokallion suunnitelman mukaan. Entisen OKL:n lisärakennus, ns. uusi puoli on valmistunut vuonna 1979. Kaikkien uusimmat osat ovat 1980-luvulta.

Rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain mukaan ely-keskuksen on pantava vireille suojeluasia, jos aiemmin suojeltu valtion omistama rakennus luovutetaan toiselle.

Hämeenlinnan kaupunki on vuokrannut Suomen yliopistokiinteistöiltä nykyiset Seminaarinkoulun tilat. Niistä vanha seminaarirakennus on suojeltu vuonna 1993.

Rakennuksesta on julkisivujen lisäksi suojeltu porrashuoneet, aulat ja käytävät.

Uudessa suojeluesityksessä ei ole eritelty tarkemmin, mitä rakennuksia ja ulkotiloja suojelu koskisi ja mikä olisi suojelun laajuus.

Ei valtakunnallista merkitystä

Ely-keskus on pyytänyt kaupungilta lausuntoa suojeluasiassa.

Tilaajajohtaja Päivi Saloranta esittää yhdyskuntalautakunnalle, ettei suojelun laajentamiselle koko kiinteistön alueelle ei ole perusteita.

Salorannan mukaan entisen seminaarirakennuksen julkisivut, vesikatto, porrashuoneet, käytävät ja aulat on syytä pitää suojeltuina.

Muita kiinteistön alueella sijaitsevia rakennuksia ja pihaa ei voida pitää sellaisina kohteina, joilla olisi rakennussuojelullisesti valtakunnallista merkitystä.

Yhdyskuntalautakunta käsittelee asiaa tiistaina. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic