Kanta-Häme

Vanhan värjäämön joutsenlaulu

Parissa viikossa osa Wetterhoffin historiaa on lopullisesti haudattu, kun värjäämö ja sen vieressä pitkään kekottanut Maijala on saatu kokonaan purettua Hämeenlinnan keskustassa. Wetterhoffin kortteliin aletaan rakentaa saman tien senioritaloa, joka on näillä näkymin valmis vuoden 2015 keväällä.

Jättimäinen kauha alkoi moukaroida 20-luvun lopusta asti korttelissa seisseen värjäämön seiniä keskiviikkona. Ensi viikolla värjäämöä seuraa vuonna 1962 rakennettu valkotiilinen Maijala.

– Talojen purkaminen kestää pari viikkoa. Heti, kun tontti on saatu tyhjäksi, aletaan kaivaa perustuksia. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, on talon runko pystyssä heinäkuussa ja heti sen jälkeen saadaan rakennukseen vesikatto. Valmis talon pitäisi olla ensi keväänä, työmaapäällikkö Pasi Ruopsa Pohjola Rakennuksesta sanoo.

Tippa silmässä

Vaikka nykymuotoisen Wetterhoffin korttelin lopullinen kuolema ei tullutkaan kenellekään yllätyksenä, parveili purkutyömaan liepeillä keskiviikkona uteliaita.

Fredrika Wetterhoff-säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskisen silmäkulmaan kertyi kosteata, kun hän huomasi kauhaajan valmistautuvan ensimmäiseen iskuunsa. Tuttu näky työhuoneen ikkunasta on lopullisesti katoamassa.

– Kyllä tässä tippa nousee linssiin, sillä nyt väistää vanha nykyaikaa. Vaikka säätiö ei enää värjäämöä, eikä Maijalaa omistanutkaan, ovat ne silti olleet vuosikymmeniä tässä samassa korttelissa, Yrjö-Koskinen sanoo.

Vanhan purkaminen ja uuden rakentaminen poistaa säätiöltä nyt kokonaan sisäpihan töiden ajaksi. Paitsi talon ulkopuolella, riittää rakennusmeteliä myös Wetterhoffin talon seinien sisäpuolella. Taloon rakennetaan nimittäin parhaillaan hissiä ja uusitaan tekniikkaa.

– Meidän on pakko uusia tekniikka, sillä alun perinhän tontilla oli viisi taloa, jotka käyttivät samaa tekniikkaa. Osa tekniikasta tuli Arjanlinnasta ja esimerkiksi vesi johdettiin Maijalan kautta, Yrjö-Koskinen kertoo.

Hissiä taloon on odotettu jo pitkään. Tervetulleita ovat myös lisätilat, joihin saadaan Yrjö-Koskisen mukaan lisättyä verstaita, konttoreita ja kauppoja kaikkiaan 30:lle luovien alojen yrittäjälle. Tällä hetkellä talossa on 22 yritystä.

Viiden rakennuksen kortteli

Maijalan ja värjäämön purkaminen alkoi tosiasiassa jo pari viikkoa sitten, sillä työ alkoivat sisältä päin. Ensin taloista poistettiin kaikki irtoava ja sen jälkeen alettiin purkaa vaarallisia aineita.

– Leuto talvi jouduttaa töitä, vaikka etenkin värjäämön välikatossa eristeenä ollut turve tahtoi pölytä liikaa. Sitä piti välillä kastella vedellä joka saatiin Maijalasta, Ruopsa selvittää.

Wetterhoffin kortteli on ollut osa Hämeenlinnaa 1860-luvulta lähtien. Tontin vanhin talo on Fredrikatalo, jonka vanhimmat osat ovat 1860-luvulta. Värjäämön rakennus nousi tontille vuonna 1927, Arjanlinna 1932-1933 ja Torni 1937 sekä viimeiseksi Maijala.

Kortteli on muuttunut vuosikymmenien kuluessa peruuttamattomasti. Värjäämö rakennettiin aikoinaan Vanajaveden rantaan, mutta ranta on sittemmin siirtynyt satoja metriä. Vuonna 1992 kortteliin nousi Wetteri, joka toimii nykyisin kaupungin virastostalona.

Vanha värjäämö toimi korttelissa pitkälle syksyyn asti. Wetterhoff etsi sille uusia tiloja, mutta Hannele Yrjö-Koskisen mukaan ajatuksesta jouduttiin sittemmin luopumaan. Nykyisin Wetterhoffin langat värjätään edelleen vanhoilla tutuilla koneilla Suomessa, mutta Hämeenlinnan sijaan Kyröskoskella. (HäSa)

 

Päivän lehti

3.6.2020