fbpx
Kanta-Häme

Vanhanaikaisesti pinnalla

Musiikin monitoimimies Ilkka Esselström käytti puolitoista vuotta riihimäkeläisten ja hyvinkääläisten ravintoloitsijoiden taivutteluun. Hän yritti vakuuttaa, että jami-illat ovat nykyäänkin kova sana.

Reilu vuosi sitten Bulldog Barin omistaja Jonne Koskimies lämpeni Esselströmin idealle, ja lopputulos yllätti molemmat.

– Tämä paikka on pursunnut ihmisiä jami-illoissa, se löi kyllä ällikällä sekä minut että ravintoloitsijan, Esselström kertoo.

Hyväksi havaittu konsepti saa jatkoa tulevana talvena. Jami-iltoja on luvassa joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina lokakuun 4. päivästä alkaen.

Uutuutena tähtivieraat

– Viime talvena esiintyjiä oli eniten Riihimäeltä, mutta myös Hyvinkäältä, Hämeenlinnasta ja pääkaupunkiseudulta. Tärkeitä on esiintymisen ilo ja pilke silmäkulmassa, kenenkään ei kannata tulla arvostelemaan vaan osallistumaan, Esselström kannustaa.

Tällä kaudella uutta ovat tähtivieraat, joita on ohjelmassa aina silloin tällöin. Jami-illat pyöräyttää käyntiin myös viime talvena Bulldogissa vieraillut Pepe Ahlqvist, ja talven mittaan jameissa esiintyvät myös Sami Hintsanen, Anssi Känsälä ja Pave Maijanen.

Esselström varmistaa jamien musiikkitarjonnan kokoamalla jokaiseen iltaan housebandin. Hän keikkailee noin kymmenen kertaa kuukaudessa, ja jami-ilta on yksi keikka muiden joukossa.

– Tällä hetkellä eniten työllistävät trubaduurikeikat, joilla kierrän soittiminani kitara, banjo, mandoliini, ukulele ja kazoo-pilli, yli kymmenen instrumentin mies luettelee.

Myös El Duo eli Esselströmin ja perkussionisti Osmo Liikasen kokonpano keikkailee silloin tällöin.

Lauluillatkin kuppilaan

Bulldog Barissa Esselström touhuaa kaksi kertaa kuussa, sillä sinne siirtyvät myös hänen vetämänsä yhteislauluillat, joita hän järjesti aiemmin Vihreässä Talossa.

– Ne ovat keskellä viikkoa eli joka kuukauden toisena tiistaina. Ajattelin, että ainakin jotkut haluavat laulun lomassa nauttia viiniä tai olutta, ja siksi lauluillatkin ovat nyt kuppilassa.

Esselström kertoo huvittuneena, että hän sai etukäteen jameista ja yhteislauluilloista sellaistakin palautetta, että eikö sen tyyppisten tilaisuuksien aika ole jo ohi. Ainakin Riihimäellä tilanne tuntuu olevan päinvastainen.

– Ihminen on laumaeläin. Yhdessä soittaminen ja laulaminen ovat sellaisia perusasioita, joiden suosio pysyy.

Yhteislauluilloissa kukaan ei toimi esilaulajana, vaan Esselström säestää ja laulujen sanat heijastetaan seinälle.

– Se yllätti, että tilaisuuksiin on tullut eri-ikäistä väkeä laidasta laitaan. Välillä laulettiin Kultaista nuoruutta ja välillä uusimpia hittejä. Yhteislaulutilaisuuksien perinteinen vakio-ohjelmisto, kuten Hector ja Juice jäivät vähän vähemmälle, Esselström kertoo.

Nuorisoteatterin hedelmiä

Ilkka Esselström on kotoisin Hausjärveltä, ja hän on asunut paikkakunnalla kolmeen eri otteeseen. Hän on juuri muuttanut Riihimäelle 10 muualla vietetyn vuoden jälkeen, ja sitä ennen hän asui Riihimäellä 10 vuotta.

– Kotikylähän tämä on, hän sanoo.

Riihimäellä tuntuu olevan käynnissä monenlaista kiinnostavaa kulttuurin alueella. Esimerkiksi Janne Katajan teatteriravintola Koomikko tuo teatteria ravintolaympäristöön.

Ilkka Esselströmin mukaan Riihimäki on “jännä kaupunki” lähellä häpeärajaa.

– Häpeärajahan on Hyvinkään ja Riihimäen välissä. Kun sen ylittää, talojen hinnasta putoaa kolmannes, hän virnistää.

Riihimäen salaisuus on Esselströmin mukaan se, että tuppukylän leimasta huolimatta Riihimäellä tapahtuu paljon. Hänen nuoruudessaan paikkakunnalla oli esimerkiksi neljä aktiivista teatteria, ja sitä voisi hyvällä syyllä luonnehtia teatterikaupungiksi.

Esselström ponnistaa samasta Riihimäen nuorisoteatterin porukasta kuin esimerkiksi Aku Hirviniemi ja Janne Kataja.

– Siitä vanhasta kaveripiiristä tosi iso prosentti on sellaisia, jotka elättävät itsensä esittävällä taiteella, hän sanoo. (HäSa)

Jami-illat Bulldog Barissa (Eteläinen Asemakatu 2, Riihimäki) joka kuukauden ensimmäinen perjantai 4. lokakuuta alkaen. Yhteislauluillat joka kuukauden toinen tiistai 8. lokakuuta alkaen.

Menot