Kanta-Häme

Vanhanajan heinätalkoot Korteniemen perinnetilalla

Korteniemen perinnetilalla Liesjärven kansallispuistossa eletään kuten sata vuotta sitten, joten myös heinää tehdään niin kuin ennen vanhaan.

Heinäntalkoot aloittavat perinnetilan satokauden. Heinätalkoita aloiteltiin jo keskiviikkona teroittamalla viikatteita ja niittämällä Notkopellon heinää.

Lauantaina 7. heinäkuuta on varsinaiset heinätalkoot, jolloin keskiviikkona kaadettu heinä nostetaan hangoilla seipäille.

– Toki lauantainakin pääsee niittohommiin, kun heinää niitetään tilan kotopellolta ja aitovieriltä. Viikatteella niittämiseen tarvitaan taitoa. Jos ei ole koskaan niittänyt tai taito on ruostunut, perinnetilan talkookonkarit opastavat alkuun. Heinän nostelu hangolla seipäälle vaatii myös omat niksinsä. Murteista riippuen heinää seivästitään, lapotetaan ja hangotaan seipäälle. Talkoissa juttu aina luistaa murteista riippumatta. Korteniemessä on monia viikatteita, hankoja ja haravoita, joten rohkeasti mukaan mukaviin talkoisiin, vinkkaa asiakasneuvoja Outileena Uotila Metsähallituksesta.

Heinätalkoissa yhdistyy koko perinnetilan idea: kulttuuriympäristön ylläpito ja yhdessä tekeminen sekä vanhojen työtapojen ja -välineiden säilyminen käytössä.

Korteniemen kulttuuriympäristöä hoitavat ihmisten lisäksi maatiaiseläimet: kyyttölehmä vasikoineen, suomenlampaat karitsoineen, kanat ja kukko.

Laitumien kuivumisen takia tänä kesänä tilalla ei ole hevosia.

Kansanperinteeseen ja yhteisöllisyyteen kuuluu myös savusauna. Se lämpiää lauantaina kaikille kävijöille.

Talkoot aloitetaan kello 11, ja ensimmäiset pääsevät saunaan jo puolenpäivän jälkeen, mutta töitä jatketaan kello 17 asti.