Kanta-Häme

Vanhassa perunajauhotehtaassa on imua

Vanajantiellä sijaitsevan vanhan perunajauhotehtaan tontti on myyty Kiinteistö oy Hämeen Vuokratiloille. Tontti ei ollut yleisessä myynnissä, vaan yrityksellä oli optio sen lunastamiseen.

Vanajantie 10 A:n tontin hinnaksi muodostui noin 146 000 euroa. Samalla raukesi alun perin solmittu reilun 20 vuoden vuokrasopimus, joka olisi kestänyt vuoteen 2034 saakka. Tehtaan kiinteistön yritys osti vuonna 2012.

– Olisimme lunastaneet sen jo aiemmin, mutta taloutemme oli tiukempi neljä vuotta sitten. Nyt olisimme halunneet ostaa tontin isona eli parkkipaikkoja myöten, Vuokratilojen Kimmo Tamminen ja Juha Yli-Risku kertovat.

Hämeenlinnan kaupunki ei voinut luopua perunajauhotehtaan ja Vanajantie 10 B:n hyvinvointikeskuksen välissä olevasta Vuokratiloja kiinnostaneesta kaistaleesta, joissa sijaitsee puustoa ja parkkipaikkaa.

Geodeetti Aki Järvisen mukaan kaupunki olisi myynyt nekin tiloja vuokraavalle yritykselle, jos Vanajantie 10 B:n parkkipaikka olisi voitu osoittaa hyvinvointikeskuksen taakse vanhalle ruoppausalueelle.

– Sen omistaa kuitenkin Liikennevirasto, joka ei ole suostunut myymään tonttia Hämeenlinnan kaupungille. Asiasta on neuvoteltu jo vuosia.

Talouslaman aikaan 1930-luvun alussa valmistuneen, moneen kertaan laajennetun ja kutistetun perunajauhotehtaan 4000–5000 neliömetriä koostuu niin pienistä varastokopeista kuin isommista toimisto- ja liikuntatiloista.

Tammisen ja Riskun vuokrausyhtiöllä on 7 kiinteistöä kantakaupungissa. Tehtaassa on vapaana muutama varastokoppi ja noin 20 neliömetriä toimistotilaa.

– Ennen vanhaan tavarat sullottiin mummon tai papan autotalliin. Nykyään ihmisillä on tarvetta vuokravarastoille, Yli-Risku kertoo ajanhengestä.

Tehtaan suojissa toimintaansa pyörittää noin 40 toimijaa, kuten Vanajaveden opisto, Hämeenlinnan Tanssi- ja Liikuntakeskus, 4H, Kissakoti Kattila, sähkötyöurakointiyritys EPF ja tuoreimpana Mattopesula Pyykkipojat.

Vuonna 1933 tehtaan tiiliset tuotantorakennukset kohosivat Vanajantien varteen. Samana vuonna perustettiin Hämeen Peruna Osakeyhtiö, joka 1960-luvulla tuotti parhaimmillaan 19 000 tonnia perunajauhoa vuodessa.

1980–1990-lukujen taitteessa Hämeenlinnan kaupunki osti Miemalassa sijainneen Perunamaa-kiinteistön, jonka kauppaan kuului kylkiäisinä myös Vanajantien tehdas ja tontti.

Kaupunki oli pitkään halukas myymään tehdaskiinteistön tarpeettomana.

Vuonna 2007 rakennusta uhkasi jopa purkutuomio.

Tilalle kaavailtiin muun muassa kauppakeskusta.

Tehtaan tontin pinta-ala on 8 814 neliömetriä ja vuokrayrityksellä on rakennusoikeutta jäljellä 17 630 kerrosneliötä. Vanhan tehtaan pinta-ala on 4 000–5 000 neliömetriä.

Tamminen ja Yli-Risku aikovat kunnostaa tonttia ja kiinteistöä hiljalleen.

– Tämä on jatkuvan muutoksen talo. Tontille tehtiin asfaltti viime kesänä. Myös valoja on alettu muuttaa led-valaistukseksi. Rakennus pysyy jatkossakin vuokrakäytössä.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic