Kanta-Häme

Vanha lääninsairaala seuraa Verkatehtaan esimerkkiä Hämeenlinnan vetonaulaksi

Suurin osa vanhan lääninsairaalan toiminnasta siirtyy vuonna 2024 valmistuvaan uuteen keskussairaalaan. Kenelläkään ei ole vielä varmaa tietoa siitä, missä käytössä lääninsairaala tulee olemaan.
Vanajaveden sairaala eli vanha lääninsairaala on yksi Hämeenlinnan komeimpia rakennuksia. Sen käytöstä pitää päättää aivan lähitulevaisuudessa, sillä pääterveysasema, osastot ja ja esimerkiksi Työsyke poistuvat tiloista lähivuosina. Kuva: Riku Hasari
Vanha lääninsairaala on yksi Hämeenlinnan komeimpia rakennuksia. Sen käytöstä pitää päättää aivan lähitulevaisuudessa, sillä pääterveysasema, osastot ja ja esimerkiksi Työsyke poistuvat tiloista lähivuosina. Kuva: Riku Hasari

Vanhan lääninsairaalan rakennusten tulevaisuus on hämärän peitossa.

Arvokkaan rakennuksen ja tontin tuleva käyttö pitää ratkaista nopeasti, sillä pelkästään kaavan valmistelu vie aikaa ainakin kaksi vuotta.

Alueen suunnittelun on käynnistyttävä ensi vuonna, jos uusi keskussairaala valmistuu jo vuonna 2024.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo pitää lääninsairaalan tonttia nappipaikkana tulevaisuuden kaupunkirakenteessa. Keskusteluissa Engelin suunnittelemiin rakennuksiin ollaan oltu sijoittamassa muun muassa kongressihotellia, mutta Isosuo ei lämpene ajatukselle.

– Hotelli on tietysti yksi mahdollisuus, mutta itse pidän tärkeimpänä uutta keskustahotellia, Isosuo korostaa.

Vuodelle 2035 ulottuvassa keskustavisiossa lääninsairaalan parkkipaikan kohdalle rakennettaisiin lisärakennus ja tontille tulisi asumisen ja koulutuksen palveluja sekä innovatiivisia pienyrityksiä.

 

Lue myös: Viipurintien terveysasematoiminnot eivät siirry Assi-sairaalaan – Niiden tulevaisuudesta ei ole vielä päätöksiä

 

Uusi portti keskustaan

Kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri ja Isosuo pitävät tärkeänä, että Verkatehtaasta ja vanhasta sairaalasta tulisi uusi portti keskustaan. Ajatusta korostaisi Verkatehtaan lisärakennuksen eli paviljongin ja lääninsairaalan lisärakennuksen rakentaminen vastapareiksi.

Verkatehtaan lokakuun lopussa eläkkeelle jäävä toimitusjohtaja Jouko Astor toivoo, että viisi vuotta palloteltu ajatus paviljongista saisi vihdoinkin tuulta siipien alle.

– Meillä ei ole kerta kaikkiaan riittävästi tiloja 100-200 hengen tilaisuuksia varten. Joudumme myymään jatkuvasti ei oota, eikä Verkatehtaalla ole minkäänlaisia jouston mahdollisuuksia. Verkatehtaan kiireisin aika on yleensä aina kymmenen viikkoa ennen joulua ja se on lyöty jo lukkoon ensi vuodelta, Astor huolehtii.

Astor ja hänen seuraajansa Janne Auvinen eivät halua ottaa puoleen ja toiseen kantaa lääninsairaalan tulevasta käytöstä.

– Meille kuuluu vain Verkatehdas. Pidämme kuitenkin silmämme auki kaikelle mitä Hämeenlinnassa tapahtuu. Toivon hartaasti, ettei sairaalan suhteen tehtäisi hätiköityjä päätöksiä, joita jouduttaisiin vielä katumaan, Astor huomauttaa.

Astor muistuttaa, että vei vuosia ennen kuin Verkatehdaskaan löysi lopullisen roolinsa Hämeenlinnassa. Nyt tehdas elää yhtä huippuvuosistaan. Pelkästään viime vuonna tehtaalla oli kävijöitä 660 000 ja Vanaja-salissakin 65 000 – 80 000.

Vain pakolliset remontit tehdään

Lääninsairaalassa ollaan tällä hetkellä odottavalla kannalla. Yksi sairaalan rakennuksista on ollut jo vuosia tyhjänä kosteusongelmien takana. Rakennuksessa tehdään enää vain aivan pakolliset remontit niin, että toiminta ei kuitenkaan vaarannu.

– Meillä ei ole tällä hetkellä oikeastaan mitään muuta tietoa kuin että Assiin sijoittuvat Vanajaveden sairaalan potilasosastot sekä osa hammashuollosta ja tähystystoiminnasta, Isosuo sanoo.

Tarja Majuri muistuttaa, että lääninsairaalan tontilla on mahdollisuuksia vaikka mihin etenkin lisärakentamisen jälkeen. Omat rajoituksensa tuo luonnollisesti historiallisten rakennusten suojelu ja se, että sairaalan ranta on osa Kansallista kaupunkipuistoa.

– Verkatehdas, taidemuseo ja sairaala muodostavat ikään kuin uuden kaupungin portin. Visioita alueelle on paljon. Yhden ajatuksen mukaan Viipurintien varteen palautettaisiin paviljonkirakennus, joka jo kerran ehdittiin purkaa, Majuri miettii.

Isosuo ja Majuri muistuttavat, että vanha lääninsairaala ei ole suinkaan ainoa Hämeenlinnan rakennuksista, joka aiheuttaa päänvaivaa.

Eniten päänvaivaa aiheuttaa Lukiokadulla oleva Hämeenlinnan keskuskoulun talo ja sen tulevaisuus. Oman lisänsä kiinteistösoppaan tuovat Senaatti-kiinteistöjen hallinnoima komea lääninhallitus ja maanmittauslaitoksen suuri tontti Sibeliuksenkadulla.

– Toisaalta täällä on onnistuttukin. Vanhasta Verkatehtaasta tuli lopulta niin erinomainen kulttuurikeskus, että Hämeenlinnaan ei tarvita ainakaan enää lisää kulttuurikohteita, Juha Isosuo korostaa.

——

Juttua korjattu 18.9. klo 19.26: Joissakin kohdissa juttua puhuttiin lääninsairaalasta virheellisesti Vanajaveden sairaalana. Nykyinen Vanajaveden sairaala toimii Viipurintie 1-3:n G-rakennuksessa.

Juttua on korjattu 20.9. kello 16.30. Terveysasematoiminnot eivät ole siirtymässä Assi-sairaalaan, vaan tämänhetkisen tiedon mukaan sinne siirtyvät ruoansulatuskanavan tähystykset, Vanajaveden sairaalan osastot sekä osa suun terveydenhuollosta.

 

Lue myös: Viipurintien terveysasematoiminnot eivät siirry Assi-sairaalaan – Niiden tulevaisuudesta ei ole vielä päätöksiä

 

Arvorakennus

Ensimmäinen lääninsairaala, vanha lasaretti, oli Kaurialassa vanhan hautausmaan vieressä.

Ensimmäisessä sairaalassa oli vain neljä sairaansijaa. Siellä ei hoidettu alle 5- eikä yli 50-vuotiaita.

Uuden lääninsairaalan suunnitteli Keinusaareen vuosina 1840-1844 valtionarkkitehti C. L. Engel.

Sairaalan sivurakennukset korotettiin 1880-luvulla kaksikerroksisiksi.

1920-luvun lopussa päärakennus korotettiin kolmikerroksiseksi.

Vuonna 1962 sairaalaa laajennettiin uusilla leikkaus- ja synnytyssaleilla. Ne eivät poistaneet ahtautta.

Ahtaaksi käyneen lääninsairaalan toiminnot siirtyivät vuonna 1979 avattuun keskussairaalaan.

Vanhan sairaalakompeksin G-rakennuksessa toimii nykyisin Vanajaveden sairaala, jossa on kolme osastoa. Niissä hoidetaan akuutti-, kuntoutus- sekä tutkimus- ja arviointihoitoa tarvitsevia asiakkaita.

Asiasanat

Päivän lehti

23.1.2020