Kanta-Häme

Vanhat taajuudet poistuvat - Langattomien mikrofonien mykistyminen voi yllättää

Suurin osa tapahtumissa ja musiikki­esityksissä käytettävistä langattomista mikrofoneista joutaa kohta romukoppaan. Radiotaajuuksilla toimivia langattomia mikrofoneja käytetään konserteissa, teattereissa, kirkoissa, kouluissa, kauppakeskuksissa, aerobicsaleilla ja kotikaraokelaitteissa. Melkoinen osa yksityisten ihmisten ja yhteisöjen omistamista mikrofoneista toimii 790-822 MHz ja 854-862 MHz taajuusalueella, joka siirtyy vuoden vaihtuessa langattomien laajakaistojen käyttöön.
 
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että näille taajuuksille tulee muuta liikennettä niin paljon, ettei langattomista kuulu enää kuin kohinaa, soitinmyymälän päällikkö Jaakko Kunnas TV-Sävelestä kertoo.
 
– Arvelen, että kaikesta tiedottamisesta huolimatta tilanne tulee monille käyttäjille yllätyksenä. On varmaan miljoona mestaa, joissa tulevaan muutokseen ei ole vielä reagoitu.
 
Vanha taajuus myös luvaton
Mikrofonin käyttämä taajuus on yleensä merkitty vastaanottimen koteloon, josta voit sen tarkistaa.
 
– Aivan uusimmat ja kalleimmat mikrofonit ovat muutoshuollettavia, mutta edullisemmat menevät kyllä auttamatta vaihtoon, Kunnas anoo.
 
– Valmistajat ovat tietenkin lähteneet liikkeelle ja esimerkiksi meillä on kesäkuun loppuun asti voimassa vaihtokampanjatarjous. Jos tuo poistuvilla taajuuksilla olevan mikrofonijärjestelmänsä vaihdossa, saa uusista AKG-tuotteista 30 prosentin alennuksen keskimääräisestä myyntihinnasta.
 
Jos kapulaa tai head setiä ei saa viritettyä uusille taajuuksille, sen käyttö ei myöskään ole luvallista. Radiomikrofonikäyttöön soveltuva taajuus riippuu käyttöpaikkakunnasta. Tämän takia radiomikrofonien radioluvissa ei pääsääntöisesti osoiteta tarkkoja taajuuksia, vaan radiomikrofonikäyttäjät valitsevat itse käyttämänsä taajuudet.
 
Lisää alueita poistumassa
700 MHz:n taajuusalue on tällä hetkellä osoitettu ensisijaisesti televisiotoiminnan käyttöön ja toissijaisesti radiomikrofonien käyttöön. Radiomikrofonien käyttö tälläkin taajuusalueella päättyy vuoden 2015 jälkeen, koska 700 MHz:n alue siirretään televisiolta langattoman laajakaistan käyttöön.
 
Viestintävirasto suosittelee, että uudet radiomikrofonijärjestelmät käyttäisivät televisiotoiminnan käytössä olevalta taajuusalueelta taajuusaluetta 470–694 MHz. Langattoman käyttäjä joutuu etsimään ensin kanavakarttojen avulla taajuuden, jota ei alueella ole varattu tv-käyttöön eikä reportteriyhteyksiin. Lisäksi hänen on varmistettava radioluvan saaneiden tv-lähettimien luettelosta, ettei valitulla taajuudella ole paikkakunnalla käytössä muita tv-lähettimiä.
 
Kunnas ennustaa, että muuten hiljaisesta tammikuusta saattaa tulla mikrofonirumban ansiosta kiireinen.
 
– Vähän täällä pelätään, että ihmisille tulee kaikenlaisia hankaluuksia, hän tunnustaa.
 
– Sitten jos asia pääsee tyystin unohtumaan, niin kevään ja kesän juhlissa voi tulla ikäviä yllätyksiä.
 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic