Kanta-Häme

Vanhat tavarat yllättävät Salessa

Heinäseipäitä, puuvene, vanha oluttynnyri… Tällaisiin sisustuselementteihin harvemmin törmää ruokakaupassa asioidessaan, mutta Hätilän uuden Salen nuori myymäläpäällikkö, 25-vuotias Aleksi Kinnunen, on halunnut tehdä asiat tavallisuudesta poikkeavasti.
 
– Kaikki lähti siitä, että tällä mäellä on aikoinaan ollut Hätilän latokartano, ja halusimme luoda tännekin vanhantyylistä sisustusta, Kinnunen kertoo.
 
Kierrätykseen ja hyötykäyttöön
Kaikki tavarat eivät ole aitoa ”wanhaa tawaraa”, vaan osa on uusvanhoja, kuten myymälän puolella oleva maitokärryt.
 
– Itse tykkään vanhoista tavaroista ja sekoittaa niitä uusien kanssa. Vanhoissa tavaroissa viehättää se, että ne ovat aitoja ja käsintehtyjä ja että ne on tehty tarpeeseen.
 
Löytöjä Kinnunen on tehnyt paljon Tori.fi:stä ja kirppareilta, mutta pääsipä hän penkaisemaan aarteita myös isänsä kotitilalla Keski-Suomessa Pihtiputaan Alvajärven kylässä.
 
– Isä ja hänen maatilaa nykyään pystyssä pitävä veljensä olivat vain tyytyväisiä, että tavaroille löytyy hyötykäyttöä. Eiväthän ne siellä navetassa olisi olleet kenenkään nähtävillä.
 
Esimerkiksi vanha oluttynnyri on ollut Kinnusen ukkivainaan hyötykäytössä muun muassa viljan kuljetuksessa. Aulatilassa oleva maatilan entinen puuvene on nyt täytetty joulusuklailla. Venettä jouduttiin lyhentämään puolitoista metriä, että se mahtui paikkaansa.
 
– Isä on sillä veneellä aikoinaan kalastellut ja tuulastellut, Aleksi Kinnunen kertoo.
 
Kahvila kuin mummolan olohuone
Tilalta ovat myös vanhat ruotsalaissukset ja sauvat sekä harmaat heinäseipäät, joilla Kinnunen tiimeineen on koristellut aulassa sijaitsevan kahvilatilan ”retrohengessä”.
 
Nurkkauksessa on myös elämää nähnyt kiikkutuoli, 50-luvun tuoleja, räsymattoja, uusvanhoja ikkunoita ja koriste-esineitä, maitotonkkia ja kastelukannu. Nyt kahvila on koristeltu jouluteemaan, ja pääsävy on punainen, mutta tila on Aleksi Kinnusen mukaan helposti muunneltavissa muidenkin juhlapyhien, kuten pääsiäisen väreihin.
 
– Moni on sanonut, että tästä tulee mummolan olohuone mieleen. Kovasti positiivista keskustelua on herättänyt se, että mistä näitä tavaroita on löytynyt, Kinnunen kertoo.
 
Kahvilatilasta iloitsee myös Kaija Känkänen, 86-vuotias kaupan asiakas.
 
– Hieno paikka! Siinä saapi istahtaa ja juoda vaikka kahvit, kun on ostokset tehnyt. On tosi kaunista, että on otettu tällaista vanhaa tavaraa tänne.
 
– Paljonhan täällä on tuttuja tavaroita, nuo heinäseipäätkin! Maitokärryistä tuli heti mieleen maalaiselämä. Minä olen nähnyt sodat ja nälkävuodet ja kurjat olot, muistelee Karjalasta lähtöisin oleva ja Pekolan Ilamossa asunut Känkänen. (HäSa)