Kanta-Häme

Vanhemmat oikeudessa lapsen huonosta hoidosta

Hyvinkääläinen aviopari oli syksyllä käräjäoikeudessa vastaamassa syytteisiin, joiden mukaan he olisivat muun muassa aiheuttaneet lapselleen vahinkoa antamalla tämän lihoa huomattavan paljon ja laiminlyömällä hampaiden hoidon sekä oppivelvollisuuden.

Pojalle tehtiin poikkeuksellinen oikeuspsykologinen tutkimus, jonka yhteydessä psykologi, lastenpsykiatri ja lastenlääkäri kartoittivat pojan elämän ja tilanteen.

Sen mukaan poika oli selvästi jäljessä ikäryhmänsä normaalista kehityksestä muun muassa sosiaalisten taitojensa osalta.

Pojan vanhempia syytettiin törkeästä vammantuottamuksesta.

Hyvinkään käräjäoikeus hylkäsi maanantaina syytteet, koska vanhempien ei katsottu toimineen tahallisesti tai yrittäneen peitellä perheen ongelmia.

Ongelmia vuosien ajan

Perheen ongelmat havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 2008, pojan ollessa vasta 4-vuotias.

Vajaata vuotta myöhemmin perheen koti oli niin sotkuinen, että paikalla käyneet lastensuojelun edustajat tekivät välittömän päätöksen sijoittaa poika pois perheestä. Poika pääsi takaisin kotiin vajaata kuukautta myöhemmin.

Syksyllä 2009 perhe muutti Espanjaan. Aiemmin opettajan työskennellyt isä oli jäänyt työttömäksi, joten hän otti juuri ensimmäisen luokan aloittaneen pojan kotiopetukseen.

Oikeuspsykologisen tutkimuksen mukaan kotiopetus ei täyttänyt tarkoitustaan, sillä poika oli vielä 8-vuotiaanakin esiopetusikäisen tasolla.

Syyskuussa 2011 perhe oli ehtinyt olla takaisin Suomessa vain kaksi viikkoa, kun lastensuojelu haki pojan pois täynnä tavaraa olleesta asunnosta. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic