Kanta-Häme

Vanhemmat päättivät lopettaa Nummen koululakon

Nummen koulun 4C–luokan vanhemmat ovat sunnuntaina pidetyssä palaverissa päättäneet lopettaa viikon kestäneen koululakon.

Lastensa oireilusta ja jatkuvasti vaihtuvista sijaisopettajista kimpaantuneiden vanhempien pyrkimyksenä oli saada 4C-luokka opiskelemaan loppukevään ajaksi terveisiin tiloihin johonkin lähikouluista, oman opettajansa johdolla.

Sunnuntai-iltana julkaistun tiedotteen mukaan Hämeenlinnan kaupungin ja Nummen koulun rehtorin tarjoamista vaihtoehdoista mikään ei saanut vanhemmilta suoranaista kiitosta. Vanhempien pitää hakea lapselleen toissijaista koulupaikkaa jostakin lähikoulusta, ottaa lapsi kotiopetukseen tai jatkaa opintojaan Nummen koulun tiloissa. 

Kaupunki tuli vanhempia vastaan lakkoneuvotteluissa luvaten, että toissijaista koulupaikkaa ja kotiopetusta saa hakea määräajaksi 31.5.2014 saakka. 4C–luokka saa ensi syksynä jatkaa yhdessä väistötiloissa Nummen koulun 5C–luokkana.

Osa oppilaista jää Nummelle, osa jatkaa kotiopetuksessa

Osa vanhemmista harkitsee kotiopetuksen mahdollisuutta loppukevään osalta. Osa vanhemmista päätti hakea lapselleen toissijaista koulupaikkaa Vuorentaan ja Luolajan kouluista. Kouluvalintaan vaikuttivat muun muassa toisen pitkän kielen opinnot.

Osa oppilaista kokee siirron toiseen kouluun hankalana tai pelottavana, ja heidän vanhempansa ovat päätyneet ratkaisuun, jossa lapsi käy koulua Nummen koulun tiloissa sen minkä oireiltaan kykenee. 

Viikon kestänyt koululakko sujui vanhempien ja lasten mukaan hyvin.

– Vanhempien järjestämät opetusringit huolehtivat lasten opiskelusta lakon aikana, ja yhteishenki kasvoi. Lapset ovat kertoneet voivansa paremmin, ja myös vanhemmat ovat huomanneet eron lasten kunnossa jo reilun viikon aikana, kertoo Emilia Landén-Savolainen.

Todistus toissijaisen koulun oppilaana

Lähikouluihin siirtyvien oppilaiden osalta koulujen rehtorien ja opettajien on tehtävä yhteistyötä muun muassa jo suoritettujen opintojen selvittämisessä sekä tulevan kevätarvioinnin osalta.

Oppilaat tulevat saamaan todistuksen toissijaisen koulun oppilaina, vaikka ovat opiskelleet Nummen koulussa huhtikuun puoliväliin saakka.

– Meidän vanhempien on vaikea uskoa, että tämä ratkaisu on kaupungille opetusteknisesti helpompi kuin alun perin ehdottamamme kokonaisen luokan siirtyminen oman opettajan kera, ihmettelee Petriina Punkari-Mäkiaho.

Koululakko herätti paljon keskustelua myös muiden Nummen koulun oppilaiden vanhempien kesken.

Tiedotteen mukaan koulun rehtorin olisi toivottu pitävän paremmin henkilökuntansa ja oppilaidensa puolta sisäilmaongelmista kärsivässä koulurakennuksessa. (HäSa)

 

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic