Kanta-Häme

Vanhemmat rauhoittaisivat osan Tuomelankatua autoilta

Hämeenlinnan yhteiskoulun vanhempainyhdistys haluaisi sulkea Tuomelankadun osittain autoliikenteeltä. Taustalla häilyy huoli ensi kesänä alkavasta Tuomelan yksikön remontista sekä remontin aiheuttamasta työmaaliikenteestä.

Vanhempainyhdistys on tehnyt kaupungille aloitteen, jossa esitetään Tuomelankadun sulkemista Hätilän kirkon ja Viertokadun väliseltä osuudelta. Lisäksi Viertokatu 6:n kohdalle esitetään hidastetta.

Hykin ympäristö on ilman työmaaliikennettäkin vilkasliikenteinen. Lisähuolta vanhemmissa ja koulun henkilökunnassa herättää se, että kun remontti vihdoin alkaa, on Tuomelan noin 300 alakoululaisen ruokailu tarkoitus siirtää Tuomelankadun toisella puolella sijaitsevaan rukoushuoneeseen.

– Ajatus siitä, että kadulla kulkisi työmaa-ajoneuvoja ja henkilöautoja ja niiden seassa lapset ylittäisivät tietä ruokailuun ja iltapäiväkerhoon mennessään, on aika hurja, sanoo vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Jenni Helenius.

Aloitteen voi vielä allekirjoittaa

Vanhempien mielestä turvallinen koulutie syntyisi helposti ja pienin järjestelyin. Kadun katkaiseminen vähentäisi liikennettä, ja kun työmaaliikenne vielä ohjattaisiin Tuomelan pihaan heti ensimmäisistä porteista Aulangontieltä käännyttäessä, eivät Viertokadun suunnasta parakeille tulevat koululaiset joutuisi poukkoilemaan rekkojen seassa.

– Moottoriliikenteen katkaiseminen tilapäisesti siltä väliltä ei aiheuttaisi ihan hirveästi haittaa kenellekään, koska se jolla on auto alla, voi kiertää toistakin kautta.

Viertokatu 6.n kohdalle esitetyn hidasteen taas toivotaan rauhoittavan etenkin aamuista saattoliikennettä.

Vanhempainyhdistyksen aloite on jätetty lokakuun lopussa paperisena versiona kaupungille. Aloite on sähköisessä muodossa yhä kaupunkilaisten allekirjoitettavissa Kuntalaisaloite.fi-verkkopalvelussa. Allekirjoituksia kerätään ainakin vuoden loppuun asti.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Jenni Helenius kertoo, että jos allekirjoituksia tulee runsaasti, toivotaan sen vauhdittavan asian käsittelyä kaupungin koneistossa. Toistaiseksi aloitteen on käynyt verkossa allekirjoittamassa vasta 35 ihmistä.

Koulu osallistuisi suunnitelman tekoon

Yhteiskoulun rehtori Arto Nykänen kannattaa vanhempainyhdistyksen aloitetta kadun katkaisemisesta lämpimästi. Hän muistuttaa, että vastaavaa ideaa on esitetty jo silloin, kun Tuomelan pihaa uudistettiin.

– Korttelissa tuleva purkuliikenne tulee olemaan valtavan iso. Olisi hirveän hyvä, jos purkutyön ja siitä syntyneen jätteen kuljettamiseksi olisi kunnon suunnitelma olemassa, hän sanoo.

Nykäsen mukaan koulu olisi mielellään mukana liikennesuunnitelman tekemisessä.

– Kun koulu remontoidaan, täytyyhän piha-alueelle ja parkkipaikoillekin jokin suunnitelma olla.

Pitäisikö tien olla pysyvästi poikki liikenteeltä esitetyltä välitä?

– Sitä en mene sanomaan, mutta näkisin ettei sekään huono vaihtoehto olisi. Siitä voitaisiin vanhemmille ja koulua illalla käyttäville saada paikoitustilaa. Tuskin seurakuntakaan siitä olisi pahoillaan, jos kirkon eteen tulisi pysäköintitilaa.

Tilaajapäällikkö Eija-Liisa Dahlberg ei ole törmännyt vielä vanhempainyhdistyksen aloitteeseen. Hänen mukaansa se käsitellään aikanaan normaaliin aloitekäytännön mukaan ja siis valmistellaan lautakuntakuntakäsittelyyn. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic