Kanta-Häme

Vanhemmat tyrmistyivät päiväkodin lakkautusaikeista

Tarvasmäen päiväkotia käyvien lasten vanhempia odotti melkoinen yllätys joulun alla.

– Torstaina 18.12. oli lokeroon jätetty lappu, jossa luki, että päiväkoti suljetaan 1.8. lähtien, hakekaa lapsellenne uutta päivähoitopaikkaa, tiivistää Minja Kilpeläinen.

Päiväkotia käyvän nelivuotiaan Eemin ja kuusivuotiaan Mikaelin äiti on tyrmistynyt paitsi aikataulusta, myös siitä, ettei vanhempia ole kuultu asiassa lainkaan.

– Ajoitus on inhottava. Kysymyksiä on paljon ja tuntuu, ettei meille anneta reagointiaikaa.

Tiistaina Kilpeläinen toimitti kaupungille paitsi oikaisuvaatimuksen, myös yli 200 nimeä käsittävän adressin. Lisäksi kaupunginhallituksen jäsenille on lähtenyt vetoomus päiväkodin säilyttämisen puolesta.

Yksityinen päiväkoti korvaa nykyisen

Päiväkodin lakkautuksen taustalla on Tarvasmäkeen rakennettava uusi, yksityinen päiväkoti. Tämä päiväkoti nousee viereiselle tontille, ja siihen on tulossa yksi ryhmä enemmän kuin mitä nykyisessä päiväkodissa on.

Varhaiskasvatuspalveluista vastaava tilaajapäällikkö Seija Mäkinen vahvistaa suunnitelman.

– Palvelusopimukseen on kirjattu, että säästöjä haetaan muun muassa Tarvasmäen päiväkodin lakkautuksella, koska sinne saadaan korvaavat paikat, Mäkinen sanoo.

Kaupunki aikoo tukea yksityiseen päiväkotiin pääsevien lasten hoitoa palvelusetelillä. Kyse on kokeilusta, jonka avulla on tarkoitus katsoa, millaisia hyötyjä palveluseteli tuo asiakkaille ja miten se vaikuttaa kaupungin talouteen.

– Palvelusetelin ansiosta asiakasmaksut ovat samat kuin kunnallisessa päivähoidossa, Mäkinen sanoo.

Vanhemmilla on siis kaksi vaihtoehtoa: joko hakea siirtoa johonkin kunnalliseen päiväkotiin – käytännössä Solvikiin tai Katumalle – tai hakea palveluseteliä ja viedä lapset Tarvasmäen uuteen yksityiseen päiväkotiin.

Vanhemmat kaipaavat kuulemista

Minja Kilpeläisellä ja kolmivuotiaan Juhon ja kuusivuotiaan Tomin äidillä, Miia Pajuojalla, on liuta huolenaiheita. Kaupungilta he toivovat kuulemistilaisuutta.

He harmittelevat, että nykyiset lapsiryhmät hajautetaan ja hoitajat vaihtuvat.

– Yksityisellä puolella on huonommat palkat ja hoitajat vaihtuvat. En kestä sitä rumbaa, mikä siitä aiheutuu, Kilpeläinen sanoo.

Tämän lisäksi äitejä mietityttää myös varahoidon järjestyminen loma-aikoina sekä se, miten tukea tarvitsevien lasten hoito järjestetään.

– Kuka valvoo, että yksityinen päiväkoti täyttää kriteerit – esimerkiksi sitä, että mini-Versoa toteutetaan Kilpeläinen kysyy.

– Ovatko meidän lapset jotain kokeilukappaleita palvelusetelijärjestelmässä? Ja entäs, jos kokeilu päätetään lopettaa, ihmettelee puolestaan Pajuoja.

Maksut säilyvät, kunta säästää

Tilaajapäällikkö Seija Mäkinen sanoo yksityinen palveluntuottajan olevan tarkka siitä, että päiväkodissa on aina suhdeluvun mukainen henkilöstömitoitus. Lisäksi yrityksellä on sijaisrekry.

– Henkilöstön asema ei eroa kovinkaan paljon kunnalliselle puolelle verrattuna, koska palkkaedut ovat kutakuinkin samat. Vuosilomat sen sijaan eivät ole yhtä pitkiä kuin pitkään kunnalla palvelleilla.

Mäkinen muistuttaa, että Tarvasmäen päiväkoti on jo nyt ollut kesäisin suljettu ja lapset ovat tämän vuoksi olleet varahoidossa Kutalassa.

– Jatkossa yksityinen joko sopimuksella käyttää meidän päivystystämme tai järjestää päivystyksen itse. Tämäkään ei muuta asiakkaan tilannetta millään tavalla.

– Palvelun järjestäminen tällä tavoin tulee kunnalle noin 15– 20 prosenttia halvemmaksi kuin nyt. Asiakas ei kuitenkaan maksa yhtään enempää, Mäkelä perustelee.

Ketään ei irtisanota

Tarvasmäen päiväkodin nykyistä henkilöstöä on informoitu asiasta, ja yt-menettely on aloitettu ennen joulua.

Opetuspalveluista vastaavan tilaajapäällikkö Antti Karrimaan mukaan ketään ei irtisanota, vaan kaupunki pystyy osoittamaan päiväkodin henkilökunnalle työpaikat. Henkilökunnan on myös mahdollista hakea töihin uuteen, yksityiseen päiväkotiin.

Tarvasmäen päiväkodin vahvuus on tällä hetkellä yhdeksän plus yksi laitosapulainen. Lapsia 63-paikkaisessa päiväkodissa on tällä hetkellä 55. Muutos koskee käytännössä 30 lasta, sillä loput siirtyvät esiopetuksesta kouluun. (HäSa)