Kanta-Häme

Vanhempainyhdistykset vaativat vauhtia Lyseon tyhjentämiseen – Koululakkoakin väläytellään

Vanhempainyhdistysten mukaan kymmenet oppilaat ja opettajat oirehtivat Lyseossa.
Lyseon lisärakennuksessa on vanhempainyhdistysten mukaan pahoja sisäilmaongelmia, eikä korjauksista ole ollut apua. Kuva: Esko Tuovinen
Lyseon lisärakennuksessa on vanhempainyhdistysten mukaan pahoja sisäilmaongelmia, eikä korjauksista ole ollut apua. Kuva: Esko Tuovinen

Kuusi vanhempainyhdistystä vaatii nopeita toimia oppilaiden ja henkilökunnan saamiseksi pois Lyseon yläkoulun lisärakennuksesta.

Hämeenlinnan Lyseon yläkoulun, Kirkonkulman koulun, Rengon, Ortelan koulun, Seminaarin koulun sekä Hämeenlinnan Seudun vanhempainyhdistykset julkaisivat maanantaina kannanoton, jossa kritisoidaan yhdistysten tietoon tullutta suunnitelmaa jatkaa opetusta Lyseon lisärakennuksessa siihen saakka, kunnes uudet tilat opetukselle saadaan ARX-taloon. On arvioitu, että tämä kestää noin 2,5 vuotta, mikä on yhdistysten mukaan aivan liian pitkä aika.

Kannanoton perusteella yhdistykset ovat valmiita järjestämään koululakon ensi syksynä: ”Olemme valmiita mittaamaan kumpi velvoite on ensisijainen, lastemme kouluvelvollisuus, vai kaupungin velvollisuus järjestää lapsillemme terveyttä tukevat opiskelutilat.”

– Toivomme, ettei siihen tarvitse mennä, mutta esimerkiksi Keskuskoulun kohdalla asioiden eteneminen vaati ulosmarssin vuonna 2015, Lyseon yläkoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Teemu Säilä sanoo.

Opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä sanoo virkamiesten ja poliittisen johdon ottavan yhdistysten viestin hyvin vakavasti, mutta ei lupaa ARX-talon aikataulun nopeutumista tai että väistötiloja alettaisiin välittömästi suunnitella.

– Luotamme koulu- ja työterveydenhuollon ja rakennusalan ammattilaisten arvioihin tilanteesta. Pyrimme aina nopeasti korjaaviin toimenpiteisiin, kun saamme viestiä oirehtimisesta tai rakennusten ongelmista, mutta mikään ei tapahdu tässä hetkessä.

 

Kaupungilla on olemassa suunnitelmat mittavista investoinneista koulujen osalta. ARX-talon remontti on ensimmäisten joukossa.

– Suunnittelu on käynnissä ja toteutuksen on tarkoitus alkaa ensi vuodenvaihteessa. Kestää kuitenkin aikansa, ennen kuin tilat ovat käytettävissä. Emme voi kiirehtimällä vaarantaa sitä, etteikö remontoiduista tiloista tulisi turvalliset ja terveelliset, Mika Mäkelä sanoo.

ARX-taloon remonttia odotellessa muista kouluista tulee siirtymään Lyseon yläkouluun satoja uusia oppilaita. Vanhempainyhdistysten mukaan väistötilat tarvitaan ensi syksynä.

Teemu Säilä sanoo, että yhdistysten tietoon on tullut lukuisia hälyttäviä tietoja rakennuksen kuntoon ja ihmisten oireiluun liittyen.

– Yhdistykset ovat saaneet kymmeniä yhteydenottoja koskien oppilaiden oirehtimista: tukkoisuutta, väsymystä ja jatkuvaa sairastelua. Tietojemme mukaan myös 6–10 opettajaa on kärsinyt erilaisista oireista, ja joitakin opettajia on joutunut siirtymään muualle töihin.

Yhdistysten mukaan oppilaiden terveysongelmia ei ole kirjattu sisäilman aiheuttamaksi.

Mika Mäkelä kertoo virkamiesten saaneen tiedon yksittäisistä oirehtivista oppilaista ja opettajista.

– Tietysti jos saamme muuta viestiä, joudumme mahdollisesti miettimään väistötiloja. Olemme ohjeistaneet, että oirehtivan henkilökunnan pitää kääntyä työterveyden ja oppilaiden kouluterveydenhuollon puoleen, jolloin oireilu myös kirjataan, Mika Mäkelä kertoo.

Kannanotossa väitetään, että kaupunkia velvoittavan terveydensuojelulain säännösten mukaiset velvoitteet eivät täyty, eikä terveydensuojelulain mukaisiin toimenpiteisiin ole ryhdytty siinä määrin kuin laki velvoittaa kaupungin virkamiehet sekä vastuulliset luottamustoimiset päättäjät.

 

Vanhempainyhdistysten mukaan Lyseon lisärakennuksessa tehdyt korjaukset ovat olleet vajavaisia ja epäonnistuneita, ja tilat ovat vaaraksi oppilaiden ja henkilökunnan terveydelle.

”Lisärakennuksen ja Janne-salin tilojen sisäilmatutkimusten tulokset ovat olleet hälyttäviä. Uusia ongelmakohtia on paljastunut, toteutetut korjaukset ovat vajavaisia sekä epäonnistuneita, ja kyseiset tilat ovat yhä vaaraksi henkilökunnan ja oppilaiden terveydelle”, kannanotossa todetaan.

Kaupungin rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho kertoo alkuvuodesta tehtyjen tutkimusten paljastaneen uusia ongelmia liikuntasalin ja periaatteellisen purkupäätöksen saaneen Janne-salin osalta. Rakenteissa on kosteus- ja mikrobivaurioita sekä ilmavuotoja.

– Liikuntasalin lattia tiivistettiin ja mittausten mukaan se on nyt ilmatiivis. Janne-salin osalta tehdään parhaillaan korjaussuunnitelmaa väliaikeisesta, tiivistävästä korjauksesta. Vanhempien näkökulma on täysin ymmärrettävä, mutta ei ole löydetty mitään sellaista, mikä estäisi tilojen käytön olosuhdetta ylläpitävien korjausten jälkeen. HäSa

 

Uutista päivitetty 7.5.2019. Lisätty kaupungin rakennusteknisen asiantuntijan Mika Metsäalhon kommentit.

Päivän lehti

4.7.2020