Kanta-Häme

"Vanhempien halveeraamista"

Hattulassa suunnitellaan Rahkoilan koulun lakkauttamista jo tämän kevätlukukauden jälkeen.

Sivistyslautakunta käsittelee asiaa ensi torstaina, ja vt. johtavan rehtorin Jari Wihersaaren päätösesitys on, että lautakunta esittäisi kunnanhallitukselle ja valtuustolle koulun lakkauttamista.

Rahkoilan koululaisten vanhemmat ovat olleet kuohuksissaan koulun tilanteesta siitä lähtien, kun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen alkoi maanantaina Hattulassa. Tällöin koulutulokkaiden vanhemmat huomasivat, ettei sähköinen Wilma-järjestelmä tarjoa Rahkoilaa vaihtoehdoksi ollenkaan.

– Aloimme selvittää tätä asiaa, mutta vastauksia ei löytynyt oikein mistään. Sitten tuli tieto johtavan rehtorin keskiviikkona päivätystä viranhaltijapäätöksestä, jonka mukaan tämän alueen 14 ekaluokkalaista ohjataan muihin kouluihin, tilannetta kertasi Rahkoilan seudun koulu- ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Timo Ojanen.

Koululaisten vanhemmat olivat pettyneitä asian salamyhkäiseen valmisteluun.

– Hattulassa asiat on valmisteltu tähän asti mielestäni avoimesti. Siihen verrattuna tämä on vanhempien halveeraamista, kuvaili Hattulan Kettumäessa asuva Krista Veijanen.

Sekä Jari Wihersaari että kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) vetosivat perjantaina päivällä siihen, että asian valmistelu on kesken, eivätkä he siksi halunneet kommentoida oppilaaksiottoa.

Ventola tosin myönsi, että koko kuvio liittyy suunnitelmiin, joiden mukaan Hurttalan ja Rahkoilan koulut lakkautetaan siinä vaiheessa, kun niiden korvaajaksi kaavailtu uusi koulu valmistuu.

– Sen päätöksenhän vanha valtuusto teki viime kesänä osana kunnan kiinteistöohjelmaa, ja sitä päätöstä tässä pannaan toimeen pikku hiljaa. Siinä mielessä tämä ei ole mikään uusi eikä salassa pidetty asia. Mutta ymmärrän, että vanhemmat olisivat toivoneet keskusteluaikaa, Ventola sanoi.

Myöhemmin iltapäivällä sivistyslautakunnan kokouksen lista ilmestyi kunnan verkkosivuille. Listan mukaan lautakunnassa on esillä ”kiinteistöohjelman sivistystoimen osalle esitettyjen ehdotusten aikaistaminen”. Tämän otsikon alla käsitellään Rahkoilan koulun lakkauttamista.

– Kyllä Hattulan kunnan hyvä koulumaine on nyt menetetty. Tällainen menettely on aivan käsittämätön. Nyt punnitaan uuden sivistyslautakunnan kantti, mietti Timo Ojanen sivistyslautakunnan listan nähtyään.

Rehtorikin kuuli jälkeenpäin

Myös Rahkoilan koulun rehtorille Tero Koskiselle koko asia tuli yllätyksenä.

– Kuulin siitä ensin lasten vanhemmilta. Oppilaaksiottoon liittyvä päätös sinänsä on kunnan johtosäännön mukainen, mutta olen hyvin hämmästynyt siitä, ettei asiasta keskusteltu minun kanssani ollenkaan.

Hän sanoo olevansa pahoillaan lasten vanhempien ja kyläläisten puolesta, mutta myös koulun puolesta.

– Tämä on edullinen yksikkö, joka halutaan näköjään ajaa alas. Nyt tehdään pienen säästön nimissä iso vahinko.

Hän toivookin, että Rahkoilan koulu palautettaisiin koulun aloitusvaihtoehdoksi Wilmaan.

– Perusopetuslain mukaan oppilaaksi ottamista koskeva päätös voidaan antaa myös määräaikaisena, jos on etukäteen tiedossa, että olosuhteet saattavat muuttua jatkossa, hän huomauttaa.

Oikaisupyyntöjä tulossa

Suurin osa Rahkoilan koulutulokkaista on tarkoitus ohjata Lepaalle, mikä hämmästyttää vanhempia erityisesti. Lähempänä on kolme muuta alakoulua.

Sivistyslautakunnan esityslistan mukaan koulun 2.-4. luokkien oppilaat siirretään erillisen päätöksen mukaisesti Hurttalan, Lepaan, Parolan ja Pekolan kouluihin ensi syksystä alkaen.

Timo Ojanen sekä koulu- ja kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Jyrki Tienhaara kertovat, että päätöksiä ei purematta niellä.

– Luottamus tässä asiassa on mennyt. Yhdistys tekee oikaisupyynnön jo johtavan rehtorin päätöksestä ja varmasti jatkoa seuraa, Timo Ojanen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020