Kanta-Häme

Vanhempien kampanjointi tuotti tulosta

Hausjärven valtuusto tiputti Karan koulun lopettamisehdotuksen pois säästölistalta tiistai-iltana. Äänet jakautuivat 19-16 koulun jatkamisen hyväksi.

– Tämä ei ole lopullinen päätös, mutta olo on kieltämättä helpottunut. Nyt voi hetken hengähtää, huokaa Karan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Nina Suominen.

Parakit eivät houkuttele

Koulun vanhempainyhdistys on kampanjoinut koulun säästämisen puolesta jo kuukausien ajan. Vanhemmat ovat ottaneet henkilökohtaisesti yhteyttä valtuutettuihin, perustaneet Facebook-ryhmän sekä keränneet nimiä nettiadressiin.

Ennen valtuuston kokousta vanhemmat järjestivät myös mielenilmauksen lakkautusta vastaan kunnantalon pihalla.

Kampanjoineet vastustavat ajatusta, että toimivasta Karan koulusta pitäisi siirtyä parakkitiloihin keskelle rakennustyömaata Ryttylään. Ryttylän koulun remontti vie valtuuston jäsenen Erkki Pokkisen (sd.) mukaan vielä kolmesta viiteenkin vuotta.

– Karan koulun vanhemmat ovat kertoneet olevansa valmiita siirtoon, kunhan Ryttylän koulu on valmis. Tässä ei ole nyt ollenkaan ajateltu sitä, kuinka paljon päivittäinen kulkeminen bussissa rassaa pieniä lapsia, Pokkinen muistuttaa.

Valtuusto haluaa tarkistaa säästölaskelmia

Karan koulun oppilaiden siirtyminen Ryttylään tarkoittaisi, että uusille tulokkaille olisi hankittava väistötilat ylläpitokustannuksineen.

Karan koulun lähistöllä asuva Janne Piironen kertoo, että hänen lastensa koulumatka pitenisi nykyisestä 800 metristä 5,5 kilometriin.

– Kyllä tämä olisi varmaan Suomessa ensimmäinen päätös, jossa lapset siirretään täysin toimivasta koulusta keskelle työmaata. Koulumatkojen kulut eivät kuulemma kasvaisi, mutta se nyt on laiha lohtu.

Vanhempainyhdistyksen sihteeri Annikki Liljefors uskoo, että mahdolliset säästöt kannattaisi hakea vanhemmista lapsista, kuten lukiolaisista.

– Sen ikäiset osaavat ja haluavat kulkea omin päin. Jos Karan koulu lakkautettaisiin, siinä menisi samalla kansalaisopiston tilat, luistinkenttä ja koko kylän keskus. Hausjärven maine lapsiystävällisenä kuntana ei oikein lunastaisi lupaustaan.

Vanhempainyhdistyksen mukaan kunta on laskenut koulun lakkauttamisesta koituvan säästöarvion yläkanttiin. Valtuusto käsittelee Karan koulun tilannetta seuraavan kerran 1. lokakuuta, ja vaatii tätä ennen tarkempia laskelmia mahdollisista säästöistä.

– Kunnan lopullinen budjetti nuijitaan kasaan joulukuussa. Toivotaan, että samat valtuutetut pitävät koulun puolia myös silloin, Nina Suominen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

31.5.2020