fbpx
Kanta-Häme

Vanhoista tv-sarjoista ei aloiteta rikostutkintaa - Poliisi: "Ei syytä epäillä rikosta"

Poliisi kertoo arvioineensa tutkintapyynnöt kiihottamisena kansanryhmää vastaan.
Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala Hymyhuulet-sarjan sketsissä. Kuvakaappaus Ylen Elävästä arkistosta. Kuva: Muu
Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala Hymyhuulet-sarjan sketsissä. Kuvakaappaus Ylen Elävästä arkistosta. Kuva: Muu

Helsingin poliisi ei aloita esitutkintaa vanhoista tv-sarjoista, koska asiassa ei sen mukaan ole syytä epäillä rikosta.

Poliisille on marraskuussa tehty useita tutkintapyyntöjä muun muassa 1980- ja 1990-luvulla esitetyistä television huumorisarjoista.

Lue myös: Poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista (22.11.2019)

 

Vanhojen kulttuurituotteiden tai kirjoitusten rikollisuuden arvioiminen nykylainsäädännön valossa herätti laajaa julkista keskustelua sen jälkeen, kun valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen avasi marraskuun alussa poliisin jo sulkeman tutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) homoseksuaalisuutta koskevasta vanhasta kirjoituksesta.

Lue myös: Päivi Räsäsen viidentoista vuoden takaisista homokirjoituksista toimitetaan esitutkinta (4.11.2019)

Marraskuussa myös kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius (vihr.) esitti julkisen anteeksipyynnön kaikille saamelaisille tv-sketeistä, joissa hän esiintyi 1980- ja 1990-luvuilla.

Lue myös: Vihreiden Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi saamelaisilta – haluaa tavata myös romanien edustajia (21.11.2019)

Tämän jälkeen Helsingin poliisille on tehty useita tutkintapyyntöjä, jotka koskevat vanhoja tv-sarjoja. Tutkintapyynnöissä pyydettiin tutkimaan mahdollista kiihottamista kansanryhmää vastaan.

 

Poliisi kertoo arvioineensa tutkintapyynnöt kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

Tutkintapyynnöistä valtaosa on poliisin mukaan sisältänyt ainoastaan yleisluontoisen väitteen mahdollisen rikoksen tapahtumisesta. Se ei ole poliisin mukaan peruste esitutkinnan käynnistämiseksi tai edes laaja-alaisen aineiston viranomaislähtöiseen hankkimiseen ja tarkastamiseen asian esiselvityksessä.

– Asiassa ei ole saatu selvitystä siitä, että kulttuurituotteita olisi käytetty osana jotakin muuta viitekehystä, joka yhdessä kulttuurituotteen kanssa herättäisi suvaitsemattomuutta, halveksuntaa tai jopa vihaa jotakin kiihottamisrikoskriminalisoinnilla suojattua vähemmistöä kohtaan, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Markku Silén Helsingin poliisista kirjoittaa tiedotteessaan.

– Näin ollen asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, eikä esitutkintaa aloiteta, hän jatkaa. STT-HäSa

Menot