Kanta-Häme

Vanhoja kalusteita jonotettiin pääkirjastolla – Noutotori jatkuu vielä perjantaina

Peruskorjaukseen menevä pääkirjasto on jo tyhjentynyt kirjoista. Torstaina ja perjantaina noutotorin aikana sieltä lähtevät myös viimeiset kalusteet. Kuva: Hanna Kaisti

– Tulin tänne puoli kymmeneltä, ja silloin kirjaston molemmilla ovilla oli kymmeniä ihmisiä jonossa, kertoo renkolainen Jaakko Petrelius.

Petrelius on tullut hakemaan Hämeenlinnan pääkirjaston noutotorilta ilmaiseksi annettavia huonekaluja. Hän on vienyt kotiinsa jo kaksi kirjahyllyä, ja lastaa paraikaa seuraavia kahta peräkärryyn.

– Varmaan kymmenkunta kirjahyllyä haen täältä. Olisi pitänyt tulla täysperävaunurekan kanssa, mutta käyn nyt sitten useamman reissun, hän nauraa.

Petreliuksen käytössä kirjaston vanhat kirjahyllyt päätyvät navettaan romuhyllyiksi.

 

Kaupunginkirjaston informaatikko Hanna Kaisti kertoo, että torstaina puolenpäivän aikaan kirjastossa on jäljellä enää rippeet siitä, mitä siellä pari tuntia aiemmin oli tarjolla. Jäljellä on eniten isoja kirjahyllyjä ja useita isoja sohvia.

Ovien auetessa aamukymmeneltä kirjastoon saapui Kaistin arvion mukaan satakunta kalusteista kiinnostunutta. Osa heistä oli varustautunut peräkärryin ja nokkakärryin, osa varasi kalusteet nimellään tullakseen hakemaan ne myöhemmin.

– Ihmismäärästä huolimatta kaikki on sujunut rauhallisesti. Kalusteita on mennyt yksityiskoteihin ja yhdistyksille, Kaisti kertoo.

 

Kirjastosta kulman takana Sibeliuskadulla asuvat Salme ja Matti Rinne olivat tulleet kirjastolle ovien auettua kymmeneltä. Heitä oli paikalla vastassa tungos.

– Kalusteet jotka parhaiten sopivat kotikäyttöön oli silloin jo varattu, Matti Rinne kertoo.

Rinteet olivat kuitenkin saaneet itselleen kirjahyllyn, jota he purkivat osiin kuljetusta varten.

– Onhan tässä kova homma, että saa hyllyn purettua ehjänä. Onneksi minulla on jonkin verran kokemusta tällaisista töistä, Matti RInne sanoo.

Puretun kirjahyllyn he hakevat paikalta perjantaina autolla.

– Olemme oikein iloisia, että saimme nämä. Nämähän maksavat ihan pirusti uutena, Matti Rinne sanoo.

 

Hanna Kaisti kertoo, että peruskorjauksen yhteydessä pääkirjaston kalusto uusitaan kokonaan. Nykyiset kalusteet ovat 35 vuotta vanhoja, ja tarkoitus on että uudet palvelevat vähintään saman aikaa.

– 35 vuotta sitten kirjasto oli tarkoitettu lähinnä kirjoille. Nykyään erilaista toimintaa on niin monenlaista, että myös kalusteiden pitää olla eri tavalla toiminnallisia.

Hän arvelee, että suurin osa luovutettavista kalusteista löytää uuden omistajan torstain aikana. Ovet avataan perjantainakin, jos tavaraa vain riittää.

– Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä, kun saavat hyvää tavaraa ilmaiseksi. Tietenkin kalusteissa voi olla kulumaa, koska ne ovat olleet kauan käytössä, mutta kyllä ne varmasti pystyssä pysyvät.

Kaisti kertoo myös kirjastolaisten olevan iloisia siitä, että ainakin suurin osa kalusteista näyttää saavan jatkokäyttöä.

– Tämä on kirjaston arvojen mukaista kestävää kehitystä. HÄSA

Pääkirjaston noutotori

Noutotorilta voi käydä hakemassa ilmaiseksi pääkirjaston vanhoja kalusteita.

Noutotori on auki pääkirjastolla (Lukiokatu 2) vielä tänään perjantaina klo 10–15.

Jos hyllyjä vielä noutotorin loputtua jää yli, ne menevät puuhakkeeksi.

Pääkirjaston peruskorjaus

Pääkirjasto toimii syksyyn 2020 asti Wetterin talossa (Wetterhoffinkatu 2), koska vanha kirjastotalo peruskorjataan.

Lukiokadun kirjastossa ei ole sisäilmaongelmia, vaan kyse on tavallisesta rakennuksen elinkaareen liittyvästä peruskorjauksesta.