Kanta-Häme

Vanhojen lääkkeiden hävittäminen ontuu

 

Vanhentuneiden tai muuten käyttämättä jääneiden lääkkeiden palauttaminen apteekkeihin tuottaa päänvaivaa asiakkaille ja apteekeille. Apteekeille on riesaa tilaa vievistä pahvipakkauksista, mutta asiakkaat eivät aina osaa tai viitsi poistaa pakkauksia.
 
Saattaa myös olla, että kaikki eivät edes tiedä, että vanhat lääkkeet voi viedä maksutta mihin tahansa apteekkiin, josta ne toimitetaan hävitettäviksi.
 
Hamkista ympäristönsuunnittelijaksi valmistunut Sini Syrjälä teki opinnäytetyönsä vanhojen lääkkeiden hävittämisestä. Hänellä on ennestään farmaseutin koulutus.
 
Kertyneen aineiston perusteella hän suosittelee valtakunnallista yhtenäistä ohjetta vanhojen lääkkeiden keräämisestä ja käsittelemisestä. Nyt ohjeet voivat vaihdella apteekeittain tai paikkakunnittain.
 
Myös apteekkien ja lääkkeet keräävien jätehuoltoyritysten välisessä yhteistyössä on kehittämistarvetta. Kummaltakin osapuolelta kuului valitusta kommunikaatio-ongelmista.
 
Pahvikuoret kartonkikeräykseen
Sini Syrjälä keräsi tietoa vain apteekeilta ja niiden henkilökunnalta, ei asiakkailta. Hän lähetti kyselylomakkeen maan kaikkiin yli 600:n yleisöä palvelevaan apteekkiin ja sai parisataa vastausta.
 
– Henkilökunnalta kysyin muun muassa heidän käsityksestään siitä, miten asiakkaat suhtautuvat lääkekeräykseen. Valtaosan mielestä asiakkaat pitivät sitä hyvänä palveluna ja tiesivät, että lääkkeet voi palauttaa apteekkeihin, hän kertoo.
 
Sini Syrjälä päätyi myös esittämään keräysastioita apteekkien yleisönpalvelutiloihin, jotta asiakkaat voivat itse lajitella lääkkeensä niihin.
 
Hämeenlinnan keskusapteekin apteekkari Sakari Laitinen ei pidä ylivoimaisena työmäärää, joka apteekille tulee vanhojen lääkkeiden vastaanotosta. 
 
Hän toivoo, että tilaa vievät pahvipakkaukset poistetaan ennen lääkkeiden tuontia, jotteivät keräysastiat täyty turhan nopeasti. Pakkauksineenkin lääkkeet voi tuoda, jos asiakas on epävarma ja tarvitsee neuvontaa.
 
Ei koskaan vessasta alas
– Pillereitä ei tarvitse painella pois pakkausliuskoista, vaan ne voi laittaa läpinäkyvään muovipussiin. Jodia sisältävät lääkkeet on pakattava erilleen, samoin vanhat elohopeakuumemittarit. Myös terävät tai viiltävät sekä tartuntavaaralliset esineet on pakattava omaan astiaan, Sakari Laitinen opastaa.
 
Keskusapteekissa tilanpuute on lääkejätteen suurin ongelma. Hävitettäväksi menevää tavaraa ei voi säilyttää, missä vain, eikä erillistä varastohuonetta niille ole. Laitisen mukaan joissakin ihan uusissa apteekeissa voi olla erillisiä jätevarastoja.
 
– Tärkeätä on, ettei lääkkeitä hävitetä kaatopaikalle vietävän jätteen mukana tai vedetä vessasta alas. Esimerkiksi antibiootit aiheuttavat suurina määrinä ongelmia jätevedenpuhdistamolla tuhotessaan sen mikrobikantaa, hän sanoo.
 
Kenkälankin jämät eivät kuulu apteekkiin
Aulangon apteekin apteekkari Helena Rantanen sanoo, että apteekit hoitavat mielellään keräysvelvollisuutensa, mutta valittelee, että heille tuodaan hyvin epämääräisiä lääkepusseja.
 
Hänkin toivoo pakkausten ja purkkien poistamista ennen kuin lääkkeet toimitetaan apteekkiin. Erityisen tärkeätä olisi, että potilaan nimen ja muita tietoja sisältävät etiketit revittäisiin irti lääkepakkauksista ennen kuin ne tuodaan apteekkiin.
 
– Lääkkeiden joukossa tulee aika paljon muutakin tavaraa kuten kynsilakkaa, kenkälankkia, pattereita, lamppuja ja ravintovalmisteita. Ne kaikki kuuluvat muualle, hän muistuttaa.
 
Aulangon apteekin asiakaskunnassa on paljon vanhuksia ja hoitokoteja. Siksi lääkejätettäkin tulee sinne paljon. Apteekkari Rantasen mukaan jätettä kertyy kuukaudessa neljästä viiteen 150 litran jätesäkillistä. Keskusapteekkiin tuodaan kuukaudessa noin kaksi 150 litran astiallista lääkejätettä.
 
Hämeenlinnan seudulla lääkkeet kerää apteekeista jätehuoltoyritys, joka vie ne Kiertokapulan jäteasemalle. Sieltä ne viedään Ekokemin ongelmajätteiden hävityslaitokseen Riihimäelle. (HäSa)
 

Mainos