fbpx
Kanta-Häme

Vanhukset jumiutuvat taas sairaalaan

Vanajaveden sairaalasta jonotetaan taas ulos. Hankala tilanne on jatkunut keväästä alkaen.

Koska tehostettu palveluasuminen ja palvelutalot eivät vedä, sairaalassa on tällä hetkellä 20–30 iäkästä ihmistä, jotka eivät tarvitse hoitoa vaan hoivaa.

Heitä ei myöskään voi kotiuttaa omiin koteihinsa, koska siellä he eivät enää pärjää kotihoidon avullakaan.

– Jo keväästä alkaen siellä on ollut jatkopaikkaa odottavia ihmisiä. Vaihtuvuus tehostetussa palveluasumisessa on ollut pientä, tilaajapäällikkö Leena Harjula kertoo.

ÄSKETTÄIN AVAUTUNUT Esperi Caren Hoivakoti Teerimäki helpotti tilannetta jonkin verran, muttei ratkaissut sitä. Teerimäessä on 62 paikkaa.

– Vaihtelut siinä, kuinka paikkoja vapautuu, ovat todella suuria. Nyt on ollut hiljaista pitkään. Yritämme koko ajan etsiä lisäpaikkoja, mutta emme ole pystyneet kokonaan poistamaan jonoa.

VANAJAVEDEN sairaalassa on kolme osastoa ja 90 paikkaa. Hämeenlinna on jo vuosia sitten linjannut, ettei terveyskeskussairaala ole sopiva paikka vanhuksille, jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa.

– Pullonkaulana meillä ovat pitäjät. Esimerkiksi hauholaiset joutuvat tällä hetkellä jonottamaan tehostetun palveluasumisen paikkaa melko pitkään, jos haluavat sen nimenomaan Hauholta, Leena Harjula kertoo.

Suositusten mukaan jonotus hoivapaikalle ei saisi kestää pitempään kuin kolme kuukautta siitä, kun on tehty arvio, että ihminen tarvitsee ympärivuorokautista hoivaa.

– Lähes kaikkein kohdalla olemme onnistuneet järjestämään paikan tuossa ajassa, mutta joissakin tapauksissa on mennyt pitempään – erityisesti, jos on halunnut paikan pitäjiltä.

IKÄIHMISTEN LAUTAKUNTA hylkäsi viime viikolla oikaisuvaatimusten suman, joka aiheutui muutama vuosi sitten käyttöön otetusta bonus- ja sanktiojärjestelmästä tehostetussa palveluasumisessa.

Palveluntuottajien kanssa on sovittu tavoitteista, joihin palvelussa pitäisi yltää.

Onnistumista seurataan vuosittain erilaisin mittarein. Jos palveluntuottaja ylittää tavoitteen, hän voi saada rahallista bonusta. Jos tavoitteesta jäädään, palveluntuottaja saa rahallisen sanktion.

Järjestelmä oli täysimääräisenä käytössä viime vuonna ja toi joillekin plussaa, toisille miinusta.

ERITYISTARKKAILUSSA viime vuonna olivat henkilöstön dementia-osaaminen ja asiakkaiden ravitsemus.

– Esimerkiksi dementia-osaamisesta meillä on varsin tiukat kriteerit. Kaikkien hoivatyöhön osallistuvien pitäisi olla koulutettuja, Leena Harjula muistuttaa.

Yritysten onnistumista mitataan mm. valvontakäynneillä, asiakaspalautteilla ja reklamaatiolla sekä ravitsemustilan arvioinneilla.

Menot