Kanta-Häme

Vanhuksille aiotusta hoivakodista onkin tulossa mielenterveyskuntoutujien yksikkö – Nyt Turengissa sijaitseva Charlotta odottaa vielä toimilupaa

Turengissa sijaitseva hoivakoti ei saanut vanhusasiakkaita, joten nyt se hakee Valviralta lupaa toisenlaiseen toimintaan.
Hoivakodit Charlotta ja Säteri sijaitsevat samalla tontilla Kuumolassa.

Turengin Kuumolassa sijaitseva Attendon hoivakoti Charlotta on yhä tyhjillään. Hoivakoti ei saanutkaan vanhusasiakkaita, ja nyt se on suuntautumassa mielenterveyskuntoutujien asumisyksiköksi.

– Lupahakemus on Valvirassa käsittelyssä. Toiminta voi alkaa heti, kun lupa on selvä, sanoo hoivakodin johtaja Heli Heinonen.

Heinonen johtaa samalla tontilla sijaitsevaa Attendon Säteriä, joka on mielenterveyskuntoutujien tehostetun palveluasumisen yksikkö.

 

– Nyt ideana on kehittää toimintaa siten, että Säteristä tulisi nuorten ja työikäisten yksikkö ja Charlotasta puolestaan ikääntyneiden mielenterveyskuntoutujien yksikkö, Heinonen kertoo.

Charlotassa on 15 tehostetun palveluasumisen paikan lisäksi normaalia palveluasumista kymmenen paikkaa. Palveluasumisen paikat on tarkoitettu kaikenikäisille mielenterveyskuntoutujille.

Heinonen uskoo, että Charlotta saadaan vauhtiin heti, kun se saa toimiluvan.

– Säteri on täynnä, ja koko ajan olisi kysyntää mielenterveyskuntoutujien asumispaikoista.

Attendon Säterillä on asukkaita useista eteläsuomalaisista kunnista.

 

Säterissä on 16 asiakaspaikkaa, ja hoitajia on kahdeksan ja puoli. Charlottaa vartenkin on jo ehditty tehdä alustavia työsopimuksia.

– Hoitajia on tiedossa viisi ja puoli. Lisää palkataan sitten, kun talo alkaa täyttyä, Heinonen sanoo.

Charlotalla on ollut monenlaista mutkaa matkassa. Siitä piti tulla ensimmäinen Attendon vanhusten hoivakoti Janakkalassa ja sen oli määrä avautua alun perin jo viime syksynä.

Avaus kuitenkin siirtyi tämän vuoden alkupuolelle, koska ensiksi johtajaksi valitun henkilön taustalta löytyi epäselvyyksiä, ja tämä henkilö irtisanoutui viime kesänä.

Vilma Väätäinen, jonka piti toimia vanhus-Charlotan johtajana, johtaa nyt Attendon Rengon hoivakotia.

 

Tammikuussa Charlotassa vietettiin avoimia ovia, ja se oli valmis vastaanottamaan asukkaita ja neuvotteli ainakin Janakkalan kunnan kanssa mahdollisesta puitesopimuksesta.

Puitesopimusta ei kuitenkaan syntynyt. Kunnan perusturvajohtaja Matti Valtonen kertoo, että kunnalla ei ole hoivapaikoista pysyvästi niin massiivista tarvetta, että kokonainen uusi yksikkö siitä täyttyisi.

– Janakkalan tarpeet painottuvat tällä hetkellä selkeästi tilapäisten hoivapaikkojen tarpeeseen. Seudun muiden kuntien tarpeita en osaa arvioida, Valtonen sanoo.

Janakkalassa toimii tällä hetkellä vain yksi vanhuksille suunnattu yksityinen hoivakoti. Se on Serafina-koti Tervakoskella. HÄSA

 

Lue myös: Hoivakodin johtajalle äkkilähtö rikostutkinnan paljastuttua – Janakkalan uuden Attendo-yksikön avaaminen lykkääntyy edelleen (12.9.2018)

 

Päivän lehti

25.1.2020