fbpx
Kanta-Häme

Vanhuksille kaivataan perhehoitajia

Sosiaaliohjaaja Reija Lumivuokko on toiveikas. Hän uskoo, että maakunnasta löytyy perheitä, jotka voivat ottaa vanhuksia luokseen asumaan.

– Perhehoito toisi hyvän lisän palveluvalikkoon. Se sijoittuu kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen väliin, Lumivuokko sanoo.

Lumivuokko aloitti helmikuun puolivälissä osa-aikaisena projektityöntekijänä, ja hänen tehtävänään on koordinoida vanhusten perhehoitoa Kanta-Hämeessä.

– Perhehoito sopii varsinkin sellaisille vanhuksille, jotka tuntevat itsensä yksinäisiksi ja turvattomiksi omassa kodissaan.

Vanhusten perhehoidon kokeilu on otettu osaksi maakunnallisen Perhehoitoyksikkö Kanervan toimintaa. Tähän asti Kanerva on keskittynyt järjestämään lastensuojelun tuki- ja sijaisperheitä.

Vanhusten perhehoito ei ole aivan tuntematon asia ennestäänkään Kanta-Hämeessä, sillä vuosina 2009–2011 maakunnassa järjestettiin kolme kurssia perhehoitajuutta suunnitteleville. Kyse oli tuolloin niin sanotusta Polkka-hankkeesta.

Tuolloin Hämeenlinnassa ei kuitenkaan löydetty halukkaita ja soveltuvia henkilöitä perhehoitajiksi. Sen sijaan Riihimäellä ja Forssassa muutama perhehoitaja aloitti työn.

Perhehoidossa on usein kyse siitä, että vanhus tai vanhuksia sijoitetaan tavalliseen kotiin. Tällöin yhden henkilön on työskenneltävä kotonaan päätoimisesti vanhusten kanssa.

– On suositeltavaa, että perheen toinenkin aikuinen käy valmennuksen, vaikka hän kävisikin muualla töissä. Lisäksi kaikkien perheenjäsenten tulee hyväksyä se, että perheeseen otetaan vanhuksia hoitoon.

Vanhus puolestaan saisi olla enintään lievästi liikuntarajoitteinen tai muistisairas. Karkaileville tämä asumismuoto ei sovi.

Perhehoito voi olla pitkä- tai lyhytaikaista. Lyhytaikaista perhehoitoa haluttaisiin järjestää esimerkiksi sen vuoksi, että omaishoitajat tarvitsevat sijaisia.

– Perhehoitaja voi tulla myös hoidettavan kotiin. Se olisi yksinkertaisin ja vanhukselle usein miellyttävin tapa järjestää omaishoitajan sijaisuus. Näin hoidettavan itsensä ei tarvitsisi lähteä mihinkään.

Lumivuokko huomauttaa, että myös pitkäaikaishoivaa järjestävät perhehoitajat tarvitsevat sijaisia. Tällöin kotiin voisi tulla toinen koulutettu perhehoitaja.

Vanhusten pitkäaikainen perhehoito on elämäntapa, sillä se sitoo 24 tuntia vuorokaudessa arkena ja pyhänä. Vapaapäiviä on kaksi kuukaudessa.

Perhehoito vaatii tiettyjä asioita myös kodilta. Pitää olla mielellään oma huone jokaiselle vanhukselle, ja rollaattorilla tulisi päästä liikkumaan. Pesutilojen pitäisi olla samassa kerroksessa vanhusten huoneiden kanssa.

Lumivuokko sanoo, että jokaisessa kodissa käydään etukäteen varmistamassa, että se soveltuu perhehoitoon.

Muutenkin katsotaan aina, että vanhus, perhe ja koti sopivat yhteen.

– Henkilökemiatkin pyritään ottamaan huomioon.

Vanhusten perhehoitoa on toteutettu tai aiotaan toteuttaa esimerkiksi myös Kainuussa, Pohjanmaalla ja Satakunnassa. HäSa

Menot