Kanta-Häme

Vanhuksille yhteisöllistä asumista Lopella – Entiseen kehitysvammaisten yksikköön saadaan tilat seitsemälle ikäihmiselle

Mäntykoti muutetaan asumisyksiköksi, johon voi muuttaa kotipalvelua tarvitsevia ikäihmisiä.

Lopen kunta perustaa marraskuun alussa vanhusten yhteisöllisen asumisyksikön. Tiloiksi on valittu entinen kehitysvammaisten asumisyksikkö Mäntykoti.

Kunnan perusturvajohtaja Kaisa Lepola kertoo, että yhteisöllisen asumisen vaihtoehto on tullut esiin monissa vanhuksia koskevissa tutkimuksissa.

– Meillä pyritään kehittämään vanhuspalveluja ja erityisesti asumispalveluiden vaihtoehtoja. Konsulttiyhtiö NHG on tehnyt meille asiasta selvityksen, ja tässä on tehty yhteistyötä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän kanssa, Lepola selvittää.

Loppi ei nykyisellään täytä maakunnallista tavoitetta, jonka mukaan yli 75-vuotiaista tulisi olla enintään 6 prosenttia tehostetussa palveluasumisessa. Lopella prosenttiosuus on 8,2.

– Tässä tilanteessa lähdemme nyt kokeilemaan yhteisöllistä asumista. Kokeiluun on helppo lähteä, koska yhteisöllisen asumisen tilaksi soveltuva Mäntykoti on tyhjillään.

Tilat sopivat vanhusten asumiseen

Mäntykoto on kunnan oma kiinteistö. Se jäi tyhjilleen keväällä 2018, kun kehitysvammaisten asumispalvelut muuttivat ja laajentuivat Etevan kuntayhtymän omistamiin tiloihin Pajukujalle.

Mäntykoti sopii Lepolan mukaan vanhusten asumiseen hyvin, sillä tilat ovat esteettömät ja paloturvallisuus on kunnossa, esimerkiksi sprinklerijärjestelmä on valmiina.

– Siellä on seitsemän erillistä huonetta, mutta tarvittaessa voidaan järjestää tilat myös pariskunnille. Vessat ja suihkut ovat joka huoneessa. Lisäksi on runsaasti yhteisiä tiloja, esimerkiksi sauna ja keittiö, jossa voi tehdä itse ruokaa.

Asukas voi myös käyttää ateriapalvelua tai kauppakassipalvelua tai syödä lähellä sijaitsevassa Hoivakoti Eedilässä.

Varsinaista henkilökuntaa taloon ei tule, mutta kunnan kotihoidon työntekijät käyvät siellä kunkin asukkaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

Sivukyliltä mukavuuksien pariin

Mäntykoti suunnataan pääasiassa vanhuksille, jotka asuvat nykyään haja-asutusalueella ja jotka tarvitsevat useita päivittäisiä kotihoidon palveluja esteettömässä ympäristössä.

– Moni syrjässä asuvista ikäihmisistä elää ilman nykyajan mukavuuksia. Uusi Mäntykoti suunnataan erityisesti tällaisille vanhuksille, Lepola sanoo.

– Mutta ketään ei olla siirtämässä mihinkään vastentahtoisesti, hän kuitenkin lisää.

Ei ympärivuorokautista hoivaa

Yhteisöllinen asumismahdollisuus suunnataan siis kotihoitoa tarvitseville vanhuksille, mutta tehostettua palveluasumista eli ympärivuorokautista hoivaa sinne ei aiota järjestää.

Lopen perusturvalautakunta päätti Mäntykotiin järjestettävästä yhteisöllisestä asumisesta viime viikolla. Seuraavassa kokouksessa päätetään asukkailta perittävistä maksuista. HäSa

Päivän lehti

28.2.2020