Kanta-Häme

Vanhuksilta tunnuslukuja urkkinut valepoliisi jäi kiinni Hämeenlinnassa – Poliisi kehitti miehelle ansan

Tietojenkalastelu viranomaisena esiintyen on noussut yleiseksi petosrikosten tekomuodoksi.
Syyttäjä ei tässä vaiheessa yksilöi tarkemmin, miten rikosnimikkeet jakautuvat syytteessä olevien poliisien osalta. Molempien syytettyjen osalta on kuitenkin kyse virkarikoksista. Kuva: Tomi Vuokola
Aihekuva: Tomi Vuokola

Hieman yli kolmekymppistä miestä epäillään viidestä petoksen yrityksestä sekä virkavallan anastuksesta. Poliisi otti toukokuun puolivälissä yhteyttä useaan iäkkääseen henkilöön Hämeenlinnassa, esiintyen poliisina.

Mies oli pyytänyt kohteitaan tuomaan hänelle pankkikorttinsa ja siihen liittyvät tunnusluvut sillä verukkeella, että henkilöiden pankkitilit olisivat joutuneet jonkin rikoksen kohteeksi.

Yksi huijausyritysten kohteena ollut henkilö kertoi asiasta aikuiselle tyttärelleen, joka puolestaan ilmoitti tapahtuneesta poliisille.

Poliisipartio oli yhteydessä vanhukseen ja järjesti siten, että huijausyrityksen kohteen sijasta sovitulla tapaamispaikalla miestä odottikin poliisipartio.

Kaikkiaan mies oli yrittänyt hankkia pankkikorttia ja tunnuslukua viideltä iäkkäämmältä ihmiseltä. Epäilty tunnusti nuo teot esitutkinnassa ja hänet vapautettiin kuulustelujen jälkeen.

 

Viime vuosina pankki- ja tilitietojen kalastelu poliisina esiintyen on noussut esiin tyypillisenä petosrikosten tekomuotona.

Kuluvan vuoden aikana Hämeen poliisilaitoksen alueella on tutkintaan kirjattu kaikkiaan 14 kappaletta rikosilmoituksia tämän tyyppisistä teoista.

Koko valtakunnasta tältä vuodelta vastaavaa tekotapaa löytyy yli 120 rikosilmoituksesta. Vuosi 2017 oli synkin tämän tyyppisessä rikollisuudessa, jolloin valtakunnassa tutkittiin noin tuhat tällaista rikosilmoitusta.

Hämeen poliisi muistuttaa, että poliisi ei koskaan pyydä puhelimitse tietoja pankkikorteista, niiden tunnusluvuista tai pankkitilien avainlukulistoista.

Päivän lehti

23.11.2020

Fingerpori

comic