Kanta-Häme

Vanhusten asuntosäätiö rakentaa Iittalan vanhuskampuksen

Iittalan vanhuskampuksen eli hyvinvointikeskuksen hanke etenee. Rakennuttajaksi ryhtyy Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiö, joka hakee rahoitusta Aralta eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta.

– Hakemus on jätettävä viimeistään marraskuun alkupuolella. Saimme Aralta hieman lisää hakuaikaa, kertoo vanhusten asuntosäätiön toiminnanjohtaja Leenamaria Keipilä.

Kaksi ryhmäkotia ja vuokratalo

Vanhuskampus tarkoittaa kahta 14 asunnon ryhmäkotia sekä vanhuksille suunnattua noin 20 asunnon vuokrataloa. Ryhmäkodin asunnot on tarkoitettu lähinnä muistiongelmaisille. Vanhuskampus aiotaan rakentaa Iittalan keskustaan.

Niissä on tarjolla ympärivuorokautista hoivaa, mutta laitospaikkoja ne eivät ole. Päinvastoin, kaupunki lopettaa Iittalasta laitospaikat eli nykyisen Koivurinteen vanhainkodin, joka sijaitsee kolmen kilometrin päässä keskustasta.

Keipilä kertoo, että vanhuskampuksen valmistuttua säätiö saattaa luopua Koivurinteen lähellä sijaitsevasta Keikkalakodosta, jossa on kuusi asuntoa.

Kohtauspaikka eri-ikäisille

Kampuksesta ei tehdä pelkästään vanhusten aluetta, vaan tavoitteena on saada kohtauspaikka eri sukupolville. Sinne toivotaan palveluja, joita voivat käyttää muutkin kuin vanhukset.

– Se halutaan rakentaa sellaiseksi, että siellä liikkuisi ihmisiä. Pihapiiristä tulee avoin, Keipilä kertoo.

Tässä vaiheessa ei ole varmaa tietoa siitä, mille tontille vanhuskampus sijoitetaan. Varteenotettavana vaihtoehtona on pidetty S-marketin naapuritonttia. Sen ongelmana on, että sillä on kaikkiaan neljä omistajaa. Kaupunki kuitenkin neuvottelee tontin ostamisesta.

Paikaksi kaksi vaihtoehtoa

Toinen vaihtoehto olisi päiväkodin tontti kunnantalon lähellä. Se on jo valmiiksi kaupungin omistuksessa, mutta se sijaitsee kauempana nykyisistä palveluista kuin S-marketin viereinen alue.

Aran rahoitusta joudutaan hakemaan sen mukaan kuin keskus rakennettaisiin päiväkodin tontille, koska se on kaupungin omistuksessa. Jos kaupunki saa ostetuksi S-marketin naapuritontin, rakennuspaikkaa voidaan vielä muuttaa.

S-marketin naapurialueen omistajia ovat Fiskars, Hämeenmaa ja yksityinen taho. Lisäksi Elenia (Vattenfall) omistaa alueella kytkinaseman.

Vuoden päästä rakentamaan

Keipilä kertoo, että vanhuskampuksen hankesuunnittelua aletaan tehdä tammikuussa, samoin kaavoitusprosessi pitäisi saada alkuun vuoden alussa.

– Odotamme Aralta rahoituspäätöstä alkuvuodesta. Jos kaikki menee eteenpäin mahdollisimman joustavasti, rakentamaan pitäisi päästä vuoden päästä, ja valmista olisi kesäkuussa 2014. Silloin Koivurinne sulkisi ovensa.

Vanhuskampukselle on tarkoitus saada myös kovan rahan asuntoja vanhuksille. Niiden rakennuttajasta ei ole vielä tietoa. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic