Kanta-Häme

Vanhusten hoivapaikkoja on vapaina

Valtuusto keskusteli maanantaina vanhusten ympärivuorokautisesta hoivasta ristiriitaisesti. Ikäihmisten lautakunnan puheenjohtajan Kaija-Leena Savijoen (kok.) mukaan ympärivuorokautisia hoivapaikkoja on jopa tyhjillään.

Valtuutettu Irmeli Lehtonen (kd.) kuitenkin sanoi, että jatkohoivapaikan puutteessa keskussairaalaan maksetaan taas sakkomaksuja.

Väitteet ovat keskenään ristiriidassa. Mikä on totuus, tilaajapäällikkö Leena Harjula?

– On totta, että kaikki ympärivuorokautisen hoivan paikat, joiden kanssa kaupungilla on puitesopimus, eivät ole täynnä.

Mitä se tarkoittaa?

– Kun yksityiset hoivakodit kilpailutettiin, syntyi hankintajärjestys, jossa niihin lähetetään asiakkaita. Kilpailutuksessa paremmin menestyneet täyttyvät ensin ja loppupäässä olevat viimeiseksi. Siellä meillä on tällä hetkellä myös vapaita paikkoja.

Entä Hauhon tilanne, johon valtuustossa viitattiin?

– Se poikkeaa sikäli, että Koivokoto on kaupungin oma, siis vanhusten asuntosäätiön. Siellä syntyi kesällä yllättävä tilanne remontin yhteydessä. Useiden asuntojen asukkaat joutuivat väistötiloihin. Kun remontti valmistui, eivät asunnot enää täyttyneetkään.

Remontilla tehokkuutta

Remontin yhteydessä pyrittiin parantamaan myös Koivukodon pienten solujen tehokkuutta muuttamalla toimistohuoneita asunnoiksi.

Tuliko ongelmia henkilöstöresurssin kanssa?

– Niihinkään asuntoihin ei ollut tulijoita. Totta on myös se, ettei syksyllä ollut sitä henkilökuntaresurssia, joka olisi tarvittu. Tälle vuodelle se on budjetissa.

Eikö ympärivuorokautiseen hoivaan pääsyn kriteerejä lasketa, jos hoivaa on kerran tarjolla?

– Siihen ei ole menty, päinvastoin kaikin keinoin pyrimme tukemaan kotona asumista. Vaihtelevuus on suurta. Tuntuu, että maaseudulta on suurempi valmius tulla kantakaupunkiin kuin päinvastoin. Siksi olisi parempi, jos kantakaupungissa olisi pelivaraa.

Siirtoviiveet vähenivät

Entä sitten sakkomaksut?

– Ei siirtoviivemaksuja ainakaan ole viime aikoina kertynyt. Muistaakseni siirtoviivettä on tullut nollasta kahteen päivään kuussa. Tosin nyt tammikuussa meillä on ollut ongelmia Vanajaveden sairaalassa. Jonoa on purettu viidellä lisäpaikalla.

Viime vuoden tilaston mukaan Hämeenlinnalle kertyi siirtoviivemaksuja 138 päivältä yhteensä 69000 euroa.

Parantamisen varaa on yhä, sillä Forssan seudulle kertyi siirtoviiveitä koko vuonna nolla päivää.

Silti Hämeenlinnan seutukin on skarpannut muutaman vuoden takaisesta. Vuonna 2011 siirtoviivepäiviä kertyi lähes 1900.

Seudun kunnat maksoivat lähes miljoonan euron sakot, pääosa siitä tuli Hämeenlinnan piikkiin.

Suomeksi: Siirtoviivemaksu on 500 euroa vuorokaudelta. Potilaan kotikunta maksaa sen, jos potilas joutuu turhaan odottamaan jatkohoitopaikkaa keskussairaalassa. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020