Kanta-Häme

Vanhusten viikon haastekampanja sai vapaaehtoiset liikkeelle Hämeenlinnassa

Vanhusten viikolla ohjelmaa viedään mahdollisimman moneen hoivakotiin. Jatkossa yritetään tavoittaa myös kotona asuvat ikäihmiset.
Vanhusten viikon haastetyöryhmään kuuluvat Pirjo-Liisa Vilenius (vas.), Heikki Kilpeläinen, Aino Krohn ja Ossi Lapisto esittelevät huoneentaulua, jollainen viedään kaikkiin vapaaehtoisten käyntikohteisiin vanhusten viikon aikana. Kuva: Riku Hasari
Vanhusten viikon haastetyöryhmään kuuluvat Pirjo-Liisa Vilenius (vas.), Heikki Kilpeläinen, Aino Krohn ja Ossi Lapisto esittelevät huoneentaulua, jollainen viedään kaikkiin vapaaehtoisten käyntikohteisiin vanhusten viikon aikana. Kuva: Riku Hasari

Joukko hämeenlinnalaisia yhdistysaktiiveja päätti keväällä kääriä hihansa. Heidän tavoitteenaan oli tarjota kaupungin asumispalvelu- ja hoivakotiyksiköissä asuville vanhuksille ohjelmaa vanhusten viikon aikana.

Aktiivit panivat liikkeelle haastekampanjan, jonka avulla etsittiin vapaaehtoisia esiintyjiä ja vierailijoita asukkaiden ja heidän omaistensa sekä myös hoivayksiköiden henkilökunnan iloksi.

– Haaste otettiin hienosti vastaan, ja olemme saaneet vastauksia pitkin kevättä ja kesää, kertoo Vanhusten viikon haastetyöryhmään kuulunut Heikki Kilpeläinen.

Erityyppisiä esityksiä

Vanhusten viikko alkaa sunnuntaina 6.10., jolloin vietetään Vanhustenpäivää. Sitä on vietetty lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina vuodesta 1954 lähtien.

Vapaaehtoiset muusikot, kuorot, opiskelijat, varusmiehet, liikunnanohjaajat ja koiraharrastajat vierailevat vanhusten asumispalvelu- ja hoivakotiyksiköissä tiistaista alkaen. Suurin osa haastetyöryhmän kokoamista vierailuista ja ohjelmanumeroista järjestetään joko kantakaupungissa tai Rengossa.

– Myös muissa pitäjissä on ohjelmaa, mutta me olemme keskittyneet kohteisiin, joissa ei välttämättä muuten olisi ollut tarjolla vanhusten viikon tapahtumaa, kertovat Heikki Kilpeläinen ja Hämeenlinnan vanhusneuvoston jäsen Ossi Lapisto.

Haastetyöryhmä iloitsee siitä, että mukaan on saatu erityyppisiä esityksiä ja osallistujia. Esimerkiksi kaverikoiria on saatu vierailemaan muutamissa hoivakodeissa.

– Jo ennestään on tiedossa, että esimerkiksi muistisairaat nauttivat eläinvierailuista ja on hienoa, että saimme kaverikoiria mukaan, työryhmään kuuluva Aino Krohn sanoo.

– Samoin monet muistisairaat nauttivat musiikista, vaikka oma puhekykykin olisi jo mennyt. Siksi myös musiikkiesityksiä on paljon, sanoo Heikki Kilpeläinen.

Jatkoa toivotaan

Myös kaupunki ja Hämeenlinnan seurakunnat järjestävät ohjelmaa vanhusten viikolla. Haastetyöryhmä olikin heti alussa yhteyksissä näihin tahoihin, ja vapaaehtoisten esityksiä on suunnattu ja järjestelty yhdessä.

– Samoin esimerkiksi Pysäkin Kulttuurikaaren väki tekee jatkuvasti vierailuja eri yksiköihin. Heitä ei sen takia ole erikseen mainittu haastekampanjan yhteydessä, sanoo Kulttuurikaaren toiminnassa mukana oleva Pirjo-Liisa Vilenius.

Haastetyöryhmä toivoo, että nyt ensimmäisen kerran järjestetty kampanja saa jatkoa tulevaisuudessa.

– Vanhusten viikon lisäksi asumispalveluissa ja hoivakodeissa asuvat vanhukset kaipaavat seuraa myös tavallisina viikkoina. Siinä omaiset ja vapaaehtoiset ovat tärkeässä roolissa, Ossi Lapisto sanoo.

– Toiveena on tavoittaa myös kotona asuvat vanhukset. Läheskään kaikki eivät pysty enää lähtemään tapahtumiin tai tilaisuuksiin, Vilenius huomauttaa. HÄSA

Oikaisu: Vanhusten viikon tilaisuuksista kertovassa jutussa oli virhe. Ossi Lapisto on Hämeenlinnan vanhusneuvoston jäsen, ei puheenjohtaja. Neuvoston uusi puheenjohtaja on Sinikka Haapsamo Kalvolasta.

Pääjuhla keskiviikkona

Valtakunnallisen vanhusten viikon teemana on tänä vuonna ”Varaudu vanhuuteen”.

Hämeenlinnan kantakaupungissa viikon pääjuhla järjestetään Raatihuoneen juhlasalissa keskiviikkona 9. lokakuuta kello 13 alkaen.

Lisäksi kaupunki, seurakunnat, vanhusneuvosto ja monet muut toimijat ovat mukana järjestämässä viikon ohjelmaa.

Ensimmäinen kampanja

Tänä vuonna toteutettiin ensimmäisen kerran haastekampanja, jonka tuloksena järjestetään talkoohengessä virkistys-, musiikki- ja toimintatuokioita.

Vanhusten viikon Hämeenlinnassa järjestettävä ohjelma kokonaisuudessaan sekä pitäjittäin löytyy Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilta Ajankohtaista-osiosta.

Päivän lehti

18.2.2020