Kanta-Häme

Anssi Vanjoen huippuyritys hakee konkurssia

Aqsens myi kehittämänsä teknologian ja jätti konkurssihakemuksen.

Menestysyritykseksi uskottu Aqsens hakee konkurssia. Yhtiötä johti pitkään hallituksen puheenjohtajana Nokian johdossa toiminut Anssi Vanjoki, joka jätti tehtävänsä viime tammikuussa.

Aqsens on mittaus-, testaus- ja navigointilaitteita kehittävä yritys, jota pidettiin uusien innovatiivisten yritysten cleantech-huippuna. Se sai paljon Tekesin tukea tekniikkansa kehittämiseen. Talouselämä-lehti nimesi sen yhdeksi TOP 20 -kasvuyritykseksi vuonna 2013.

Kemira osti viime vuonna Aqsensin kehittämän nesteiden tutkimusmenetelmän. Aqsensin terveysteknologia siirrettiin uuteen erilliseen Aqsens Health -yhtiöön.

Kauppalehden torstain numerossa kerrotaan, että Tekes käytti uusien innovatiivisten yritysten rahoittamiseen vuosina 2010–17 yli 220 miljoonaa euroa. Tukea saaneiden yritysten yhteenlaskettu tulos oli 79 miljoonaa euroa tappiollinen viime vuonna, jos joukosta karsitaan hyvin menestynyt Supercell. Erittäin monet yritykset ovat tehneet konkurssin.

Anssi Vanjoki kuului Nokian niin sanottuun dream teamiin. Hän johti myös Nokian älypuhelinten käyttöjärjestelmän kehitystyötä ja erosi yhtiöstä, kun käyttöjärjestelmäksi oli valittu Microsoftin Windows Phone.

Vanjoki oli varteenotettava ehdokas Nokian uudeksi toimitusjohtajaksi vuonna 2010, jolloin yhtiön johtoon valittiin kuitenkin Stephen Elop. HÄSÄ