Kanta-Häme Riihimäki

Vanki sai Riihimäellä suru-uutisen tavalla, josta oli hienotunteisuus kaukana – Laillisuusvalvojalta nuhteet

Riihimäen vankila pahoitteli sitä, miten suruviesti toimitettiin vangille. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies vaati vankilaa kiinnittämään huomiota siihen, että kuolinuutiset kerrotaan asianmukaisesti.
Vanki sai tietää omaisen kuolemasta Riihimäellä tavalla, joka oli vastoin vankilan omia sääntöjä. Kuva Riihimäen vankilasta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Vanki sai tietää omaisen kuolemasta Riihimäellä tavalla, joka oli vastoin vankilan omia sääntöjä. Kuva Riihimäen vankilasta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on vaatinut Riihimäen vankilaa kiinnittämään huomiota siihen, miten vangeille kerrotaan lähiomaisten kuolemasta.

Apulaisoikeusasiamies antoi asiasta päätöksen sen jälkeen, kun yksi vangeista kanteli kokemuksestaan.

Yöllinen puhelu

Heinäkuun lopussa 2018 Itä-Suomen poliisi soitti Riihimäen vankilaan kertoakseen, että erään C5-osastolle sijoitetun vangin sisko oli kuollut.

Iltamyöhään tulleen puhelun seurauksena vankilassa vuorossa ollut rikosseuraamusesimies kirjoitti muistiinpanopaperin. Lapussa luki siskon nimi, tieto tämän kuolemasta, Kuopiosta soittaneen poliisin nimi, puhelinnumero sekä vanki, jonka sisko oli kyseessä.

Riihimäen vankilan antaman selvityksen mukaan esimies oli tarkoittanut viestin omaksi muistiinpanokseen, jotta hän voisi välittää tiedon seuraavalle vuorolle ja tieto menisi näin eteenpäin.

Toisin kuitenkin kävi.

Katso videolta, miltä Riihimäen vankilassa näyttää. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Toinen vartija olikin vienyt muistiinpanolapun siskonsa menettäneelle vangille.

Kävi myös ilmi, että kuolleen sisaren nimi oli kirjoitettu paperiin väärin.

Siitä ilmoittaneen poliisin puhelinnumero oli myös kirjattu virheellisesti, joten vanki oli saanut varmuuden siskonsa kuolemasta vasta, kun sai soittaa veljelleen.

Vangin mukaan lapun toimitti niin sanottu kesävartija.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle tekemässään kantelussa vanki vaati, että suru-uutisista kerrottaisiin entistä inhimillisemmin.

Vankila: Ei toimittu asiallisesti

Riihimäen vankila toteaa lausunnossaan, ettei tilanteessa toimittu asiallisesti ja hienovaraisesti.

– Jostain syystä muistiinpanoksi laadittu asiakirja on annettu tai otettu vankilan päivystyshuoneesta ja toimitettu kantelijalle, vankilan selvityksessä todetaan.

Virallisten ohjeiden mukaan vankila pyrkii ensisijaisesti ohjaamaan vangin soittamaan suoraan poliisille, joka toimittaa suruviestin.

Jos tämä ei ole mahdollista, kuolinuutisen pitäisi kertoa vankilapastori tai esimiesvartija henkilökohtaisesti ja mielellään rauhallisessa tilassa.

Vangille pitää myös ohjeiden mukaan järjestää tarvittaessa keskusteluapua.

Vankila pahoitteli vangille sitä, miten tapahtumaketju oli edennyt.

Lue myös: Vangit veivät Riihimäen vankilan oikeuteen

”Tilanteessa ei ole etukäteen selvitetty ja mietitty”

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen toteaa kannanotossaan, että vankilalla on tapahtumasta huolimatta kunnon ohjeet, kuinka suruviesti kuuluisi toimittaa vangille.

Hän on myös samaa mieltä siitä, ettei suruviesti toimitettu oikein.

– Vaikuttaa siltä, että tilanteessa ei ole etukäteen selvitetty ja mietitty, miten tilanteessa tulee toimia, Pölönen toteaa kannanotossaan.

Hän kuitenkin pitää tapausta yksittäisenä ja vaatii, että vankila kiinnittää huomiota asianmukaiseen menettelytapaan, kun vangeille kerrotaan lähiomaisten kuolemasta.

Kyseinen vanki kanteli myös siitä, miten hänen vankilomapyyntönsä käsiteltiin. Apulaisoikeusasiamies huomautti, että vangin neuvonta olisi pitänyt hoitaa alussa asianmukaisemmin.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi ratkaisunsa elokuussa. HäSa

Päivän lehti

28.1.2020