Kanta-Häme Hämeenlinna

Vankien sairaalapalvelut halutaan yhden katon alle – Sijaintipaikka on vielä päättämättä

Vankisairaala sijaitsee sisäilmaongelmien vuoksi tyhjennetyn Hämeenlinnan vankilan naapurissa. Vankisairaalassa ei mittausten mukaan ole sisäilmaongelmia. Arkistokuva: Terho Aalto

Vankiterveydenhuollon kaikki sairaalapalvelut haluttaisiin tulevaisuudessa keskittää yhdelle paikkakunnalle.

Nykyisellään valtakunnallinen, 34-paikkainen vankisairaala toimii Hämeenlinnassa. Psykiatrinen vankisairaala on puolestaan jaettu kahdelle paikkakunnalle, Turkuun ja Vantaalle. Turun yksikössä paikkoja on 40, Vantaalla 15.

Vankiterveydenhuollon yksikön johtokunta linjasi asiaa tammikuun kokouksessaan.

– Nykyinen vankisairaala Hämeenlinnassa on rakennusteknisesti käyttöikänsä päässä, eikä se myöskään tiloiltaan vastaa nykyajan tarpeita, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alaisuudessa toimivan Vankiterveydenhuollon yksikön johtaja Antti-Jussi Ämmälä.

Vuonna 1986 valmistunut Hämeenlinnan vankisairaala sijaitsee sisäilmaongelmien vuoksi tyhjennetyn, vuonna 1972 valmistuneen vankilarakennuksen naapurissa.

– Tarvitaan kokonaan uusi sairaala, Ämmälä sanoo.

 

Tässä yhteydessä olisi järkevää sijoittaa kolme pienehköä sairaalayksikköä yhteen paikkaan. Yhden yksikön erityisosaaminen olisi näin entistä helpommin myös toisen käytettävissä.

– Sijaintipaikkaa ei ole vielä mietitty. Vangit ja vankilat ovat Etelä-Suomessa ja uusikin sairaala on järkevä sijoittaa olemassa olevan ison vankilan yhteyteen. Nykyisissä toimipisteissä on osaavaa ja työhönsä sitoutunutta henkilökuntaa, joka sinänsä puoltaa näitä paikkakuntia.

Ämmälän mukaan vankisairaala olisi mahdollisesti sijoittaa vankilapaikkakunnalla myös jonkin terveydenhuollon yksikön yhteyteen.

– Hämeenlinnassakin tehdään uutta sairaalaa ja ajatus sen yhteyteen tulevasta vankisairaalasta on kyllä houkutteleva. Hämeenlinnassa tämä hanke olisi voinut olla järkevää toteuttaa myös uuden vankilan rakentamisen yhteydessä. Näissä suhteissa taidamme kuitenkin olla jo pari vuotta jälkijunassa, sillä suunnitelmia on paha tehdä niin kauan, kun ei ole olemassa lupausta määrärahoista.

Ämmälän näkemyksen mukaan uudessa vankisairaalassa pitäisi olla noin 90 sairaansijaa. Tilojen pitäisi olla myös tarpeen mukaan helposti muunneltavia.

– Vankien terveydenhuoltotarve on jatkuvasti kasvava, joten on vaikea nähdä, että alle 90:n päästäisiin, vaikka vankien määrä sinänsä vähenisikin.

 

Antti-Jussi Ämmälän mukaan hanketta lähtee vetämään oikeusministeriö. Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan kuuluva Vankiterveydenhuolto voisi mahdollisesti toimi uusissa tiloissa vuokralaisena.

Nykyisen vankisairaalan tilat omistaa Senaatti-kiinteistöt ja Rikosseuraamuslaitos (Rise) on niissä vuokralaisena. Vankiterveydenhuolto puolestaan on Risen alivuokralainen.

Ämmälän mukaan hankkeen eteneminen on kiinni siitä, milloin hankkeeseen saadaan rahaa.

– Vuoden 2020 kehysvalmisteluun tämä ei enää ehdi. Jos määräraha saataisiin vuoden 2021 kehykseen, voisi hankesuunnittelu lähteä liikkeelle. Kyllä tässä varmaan ainakin viisi vuotta menee, Ämmälä arvioi.

Risen toimitilapäällikkö Kauko Niemelä ei ollut vielä maanantaina kuullut Vankiterveydenhuollon yksikön johtokunnan linjauksesta.

– Kyllähän sairaalatoiminnan keskittäminen yhdelle paikkakunnalle voi olla järkevää ja teoreettisesti myös mahdollista. Tätä täytyy nyt tarkkaan tutkia. Mielenkiintoista tässä on sekin, että ollaan kahden eri ministeriön alaisuudessa, Niemelä kommentoi. HäSa