Kanta-Häme Hämeenlinna

Vankila-ajan tiiliaita kunnostetaan linnalla – Lampaat palaavat töihin toukokuussa

Kunnostettava aita sijaitsee Hämeen linnan ja Museo Militarian välissä. Vallihautojen kunnostustyöt jatkuvat edelleen.
Uutena ja erillisenä kohteena linnan alueella kunnostetaan tulevana kesänä vankila-ajalla rakennettua tiiliaitaa. Aita sijaitsee linnan ja Museo Militarian välissä. Kuva: Pekka Rautiainen
Uutena ja erillisenä kohteena linnan alueella kunnostetaan tulevana kesänä vankila-ajalla rakennettua tiiliaitaa. Aita sijaitsee linnan ja Museo Militarian välissä. Kuva: Pekka Rautiainen

Kunnostustyöt jatkuvat Hämeen linnalla tulevan kevään ja kesän aikana. Näkyvimmät työkohteet liittyvät edelleen vallihautojen kunnostamiseen.

– Vallihautatyöt jatkuvat ja lampaat tulevat jälleen laiduntamaan, kertoo linnan alueen kunnostustöissä mukana oleva arkkitehti Sanna Ihatsu.

Senaatti-kiinteistöt aloitti Hämeen linnan vallihautojen korjaushankkeen vuonna 2013. Vallihautojen kivimuureja ovat vuosisatojen ja vuosikymmenien aikana kuluttaneet vedenpinnan vaihtelut, routa ja kasvillisuus.

Lampaita odotetaan linnalle tänä vuonna toukokuun puoleen väliin mennessä. Vuosittainen laidunnus pitää kasvillisuutta maavalleilla kurissa.

Väestönsuoja oli todellinen löytö

Viime vuonna löytynyttä talvisodan aikaista betonirakenteista väestönsuojaa tuetaan myös kesän aikana. Maavallin kätkemä väestönsuoja avattiin hetkeksi viime syksynä, mutta sen oviaukko peitettiin uudelleen ja paikka on yleisöltä suljettu.

– Väestönsuoja on harvinainen ja merkittävä löytö, Sanna Ihatsu sanoo.

Ihatsun mukaan vastaavat suojat olivat usein puurakenteisia, eivätkä ne ole säilyneet sotavuosista nykypäivään saakka. Ihatsu on nyt tehnyt väestönsuojasta rakennushistoriallisen selvityksen.

Aita rakennettu 1800-luvun lopulla

Uutena ja erillisenä kohteena linnan alueella kunnostetaan tulevana kesänä vankila-ajalla rakennettua tiiliaitaa. Aita sijaitsee linnan ja Museo Militarian välissä.

– Aita on 1800-luvun lopulta, tietää Sanna Ihatsu.

Linnaa muutettiin vankilakäyttöön 1830-luvulla, mutta vankien säilyttämisen historia linnassa on satoja vuosia pidempi.

Tiiliaita kunnostetaan perusteellisesti. Vanha aita perustuksineen puretaan ja kaivetaan pois ja aidalle tehdään uusi perustus.

Sanna Ihatsu on tehnyt pohjaselvitykset Museoviraston tutkimuslupaan varsinaisen linnan alueella tehtävistä korjaustöistä ja samalla niin sanotusta Militarian aidasta. Aidan varsinaista kunnostustyötä koordinoi arkkitehti Johanna Luhtala.

Arkeologisia tutkimuksia ja valvontaa

Linnan alueella tehtävät korjaushankkeet edellyttävät arkeologisia tutkimuksia ja valvontaa.

Uusin tutkimuslupa koskee vallien restaurointiin ja linnan saavutettavuuteen sekä Militarian aidan korjaukseen liittyvän konekaivuutyön valvontaa. Militarian aita sijaitsee kahden muinaisjäännösrekisterissä olevan kohteen eli linnan ja Hämeenlinnan kaupungin vanhan asemakaava-alueen alueella.

Arkeologisessa valvonnassa seurataan konekaivuutyötä sekä tutkitaan ja dokumentoidaan kaivuutöissä havaittavat rakenteet ja kulttuurikerrokset. Vallihautojen alueelta tehdään tarvittaessa myös mittauspiirustuksia. HäSa

 

Lue myös: Hämeen linnan vallihaudasta on löytynyt mikroaaltouuni, kivipora ja puistonpenkki 19.1.2020

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic