Kanta-Häme

Vankilaan synnytyksen jälkeen viety sai korvauksia

Vastasynnyttänyt tutkintavanki palautettiin Hämeenlinnan vankilan matkaselliin vain muutama tunti sen jälkeen, kun hän oli sairaalassa synnyttänyt lapsen kahden vartijan läsnä ollessa.

Toinen vartijoista oli mies. Vartijat olivat paikalla, koska vakavasta masennuksesta kärsineen vangin pelättiin käyttäytyvän aggressiivisesti. Ylen mukaan vastasyntynyt otettiin turvallisuussyistä kiireellisesti huostaan.

Vaikka synnyttäjän ja vartijoiden välissä oli näköesteenä sermi, synnytyksen aikaista vartiointia ei ollut toteutettu niin hienotunteisesti ja vangin yksityisyyden suojaa kunnioittaen kuin olisi pitänyt ja olisi ollut mahdollista, Eduskunnan oikeusasiamies toteaa.

Palauttaminen matkaselliin oli vaarantanut vangin terveyden.

Matkasellissä ei ollut wc-tilaa eikä mahdollisuutta huolehtia tarpeellisesta hygieniasta. Myöskään vangin tilaa ei tarkkailtu.

Oikeusasiamiehen mukaan poikkeuksellisessa tilanteessa olisi ollut välttämätöntä, että valvontahenkilökunta olisi käynyt omatoimisesti vangin luona varmistamassa tämän tilan ja mahdollisen avun tarpeen sekä kirjannut nämä käynnit ja havainnot.

Jo matkaselliin sijoitettaessa vanki oli ollut huonossa kunnossa, ja hänen terveydentilansa huononi yön aikana.

Tästä huolimatta asiasta ei oltu yhteydessä synnytyssairaalaan, vaikka sairaalasta oli näin ohjeistettu.

Vanki sai hyvitykseksi perus- ja ihmisoikeusloukkauksista 3 500 euroa. HÄSA