Kanta-Häme

Vankilamuseo avataan yleisölle

Kohta vuoden kiinni ollut Vankilamuseo avataan näillä näkymin uudestaan keväällä.

Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Mervi Käki sanoo, että neuvottelut Senaatti-kiinteistön, Museoviraston ja rikosseuraamuslaitoksen kanssa ovat edenneet oletettua hitaammin.

Museon avaaminen riippuu nyt siitä, koska nimet saadaan paperiin.

– Alun perin suunnittelimme, että museo saataisiin auki jo huhtikuussa, mutta se näyttää mahdottomalta. Vankilamuseo yritetään saada avatuksi kuitenkin viimeistään toukokuussa, sillä tänä vuonna vietetään kaiken lisäksi vielä vankeinhoidon 150-vuotisjuhlavuotta, Käki korostaa.

Periaatteessa vankilamuseo olisi mahdollista saada auki kohtuullisen nopeassa aikataulussa, sillä remontin tieltä tyhjennettiin vain talon pohjakerros. Sisääntulokerros ja sen näyttelyt ovat entisellään. Muut kokoelmat ovat edelleen museon rakennuksissa.

Suomen ainoassa vankilamuseossa on Mervi Käen mukaan käynyt ilman markkinointiakin 20 000 asiakasta vuodessa. Museon vilkkainta aikaa on ollut hiihtolomaviikon lisäksi kesä.

20 vuotta sitten avattu museo on ollut ennen kaikkea lasten suuressa suosiossa.

– Vankilamuseo on ainoa Suomessa ja se halutaan auki ennen kaikkea nähtävyytenä ja elämyskohteena, ei niinkään enää museona. Tarkoituksena olisi pitää museota auki toukokuusta elokuuhun ja markkinoida kaikkia Linnanniemen kohteita yhdessä, Käki suunnittelee.

Käen mukaan ennen Vankilamuseon avaamista pitäisi ratkaista vielä monta avointa kysymystä esimerkiksi museokaupasta. Selvää kuitenkin on, että Vankilamuseota ei avata taloudellisten voittojen vuoksi. Riittää, että toiminnan kulut saadaan peittoon.

– Meille on tullut yhteydenottoja esimerkiksi Vankilamuseon muuttamisesta hotelliksi. Sen verran voin sanoa, ettei se ole koskaan mahdollista teknisten syiden takia. Jos hotellia haluatte, katsokaa viereistä Ojennuslaitosta, Käki ehdottaa.

Vankilamuseon kiinteistön omistaa Senaatti-kiinteistöt, joka on vuokrannut ne Museovirastolle. Museovirasto tulee vuokraamaan rakennuksen Linnan Kehitykselle eli käytännössä Hämeenlinnan kaupungille lähitulevaisuudessa.

– Tilanne on hankala, kun tässä on niin monta eri tahoa. Vastuut on hankalia selvittää, sillä vaikka me vuokraisimmekin rakennuksen, omistaa Rikosseuraamuslaitos esimerkiksi vankilan vanhat seinäkirjoitukset. Käki kertoo.

Vankilamuseon remontti alkoi vuoden 2015 syksyllä ja valmistui viime vuoden keväällä. Puolen miljoonan euron remontissa laitettiin kuntoon talon pohjakerrosta vuosia vaivanneet kosteusongelmat.

Museo on ollut kiinni syyskuusta 2015 lähtien.

 

 

 

 

 

Päivän lehti

4.6.2020