fbpx
Kanta-Häme

Vankilamuseo ei aukea keväällä

Parhaillaan remontissa oleva Vankilamuseo ei todennäköisesti aukea yleisölle keväällä.

Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttilan mukaan Hämeenlinnan historiallinen museo on jo ilmoittanut, ettei se voi avata Vankilamuseota, mutta sitä ei voi avata myöskään Kansallismuseo.

– Museovirasto aloitti lokakuun alussa yt-neuvottelut ja ne päättyvät joulukuun alussa. Me emme yhtään tiedä voimmeko pitää edes nykyisiä museoita auki saati sitten vielä lisätä niiden määrää, Anttila korostaa.

Vankilamuseossa laitetaan parhaillaan kuntoon yli 140-vuotiaan rakennuksen pohjakerrosta vuosia vaivanneiden kosteusongelmien takia. Syyskuun alussa alkaneen remontin pitäisi valmistua huhtikuussa. Yleisölle museo piti alun perin avata viimeistään kesällä.

Museoviraston ja Kansallismuseon vetämässä työryhmässä Linnanniemen aluetta kehittämässä ollut Anttila pitää Vankilamuseota erittäin mielenkiintoisena kohteena. Vankilamuseon arvoa kohottaa sen ainutlaatuisuus. Hotelliksi upeasta kohteesta ei Anttilan mielestä kuitenkaan koskaan olisi.

– Vankilarakennus ei sovellu siihen. Sen sijaan historialliselta museolta vapautuvaan ns ojennuslaitokseen olisi ainakin mahdollista sijoittaa majoitustiloja, Elina Anttila sanoo.

Ilman panostusta ei Vankilamuseota voida kehittää.

– Tämän hetkisessä talouden tilassa tuo panostaminen tuntuu kuitenkin aivan mahdottomalta, Elina Anttila sanoo.

18 vuotta yleisölle auki ollut Vankilamuseo on ollut erittäin suosittu. Historiallisen museon johtaja Tuulia Tuomi korostaa, että Vankilamuseoon on tutustunut vuosittain yli 20 000 ihmistä, vaikkei museossa ole ollut edes vaihtuvia näyttelyitä.

– Hyvin mielelläni näkisin, että Vankilamuseo avattaisiin keväällä yleisölle, Tuomi sanoo.

Vankilamuseo kertoo Suomen vankeinhoidon historiasta ja vankilaelämästä. Arvokkaan museosta tekee rakennus ja viimeisten vankila-aikojen asussa olevat tilat, sillä se oli Suomen ensimmäinen sellivankila. Museo oli vankilakäytössä aina vuoteen 1993 saakka kun Hämeenlinnan lääninvankila muutti Kylmäkoskelle.

Ylijohtaja Elina Anttilan mielestä Vankilamuseo olisi kaikin puolin kehittämisen arvoinen. Sen tulevaisuus ratkeaa ilmeisesti aikaisintaan joulukuussa, kun Yt-neuvottelut loppuvat. Helppoa ei ratkaisujen tekeminen tule olemaan.

– Suhtaudun Vankilamuseoon suurella mielenkiinnolla, mutta en usko sen ylläpitoon löytyvän mistään rahaa. Sen aika on ehkä joskus tulevaisuudessa, Anttila epäilee.

Menot