Kanta-Häme

Vankilassakin vanhemmuuden vierellä

Kanta-Hämeen perhetyön Hämeenlinnan ja Vanajan vankilan perheosastoilla työskentelevä Aija Norokallio on valittu vuoden lastenhoitajaksi. Palkinnon myönsi Suomen Lastenhoitoalan Liitto.

Norokallio oli aluksi lähinnä hämmentynyt valinnastaan, sillä hän ei ole kuuteen vuoteen työskennellyt lastenhoitajana.

Nykyiseen perhetyöntekijän työhönsä hän kuitenkin haki lastenhoitajan koulutuksellaan.

Perhetyöntekijän työ on käytännössä rinnalla kulkemista ja vanhemmuuteen tukemista. Tärkein työtehtävä on huolehtia vanhemman ja lapsen välisestä vuorovaikutuksesta ja tukea sitä.

Vanajan vankilan perheosastolla työskennellään päivittäin kello 7–22.

– Onnistumisen kokemuksia työssä tulee päivittäin. Parasta on nähdä, että vanhemman ja lapsen välinen vuorovaikutus sekä arki toimivat ja nähdä, että vanhempi nauttii omasta pienestä ihmisestään, sanoo Norokallio. 

Ennen perheosastolla työskentelyä Norokallio oli yli 20 vuotta päiväkotimaailmassa. Hän opiskeli myös alle kolmivuotiaiden Montessoripedagogiikkaa.

– Sitten luin Hämeen Sanomista, että Vanajan vankilaan perustetaan perheosasto, jonne haetaan seitsemää lastenhoitajaa. Sanoin miehelleni, että siinä on minun seuraava työpaikkani, Norokallio kertoo.

Kun toimet tulivat virallisesti hakuun, paikat olivatkin perhetyönohjaajan nimikkeellä, mutta Norokallio haki silti.

– Käytännössä suurin ero päiväkotityöhön on se, että työskentelen nyt perheiden parissa. Päiväkodissa työskennellään lapsiryhmässä. Vankilassa äidit hoitavat omat lapsensa ja työntekijät ovat tarvittaessa apuna ja tukena, Norokallio kertoo.

Kun Norokallio aloitti työnsä, perhetyönohjaajilla ei ollut mitään valmista työnkuvaa, vaan työtä on kehitetty koko ajan. Suomessa ei ole toista vankilan perheosastoa.

Norokallion mukaan työssä tärkeimpiä ominaisuuksia ovat empatiakyky ja kunnioitus äitien vanhemmuutta kohtaan.

– Vanhemman yläpuolelle ei pitäisi asettua, vaan on tärkeää olla rinnalla kulkija, ihminen ihmiselle. Ei voi ajatella äitejä vain vankeina, vaan ensisijaisesti vanhempina.

Kuuden vuoden ajan Norokallio on viihtynyt työssään. Tärkeä syy siihen on ollut, että työnantaja on mahdollistanut työntekijöiden kouluttautumisen ja Itsensä kehittämisen.

– Se on tuonut motivaatiota työhön. Olen opiskellut esimerkiksi voimauttavaa valokuvausta ja vauvasirkusta, ja sitten pystynyt käyttämään niitä työssäni hyödyksi.

Aija on myös aktiivinen yhdistystoimija. Hän on ollut mukana Tehyn ammattiosastossa ja Hämeenlinnan lastenhoitajayhdistyksessä pitkäaikaisena hallituksen jäsenenä sekä taloudenhoitajana. HÄSA

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic