Kanta-Häme

Vankiloiden yllä liikkuviin droneihin saadaan kohta puuttua – Hämeenlinnan vankilassa ilmateitse salakuljetusta ei nähdä uhkana

Vankilaviranomaisten mahdollisuudet torjua kauko-ohjattavia koptereita eli droneja paranevat. Riihimäen vankilassa lakimuutosta kiitellään, Hämeenlinnan vankilassa droneja ei koeta uhkana.
Hämeenlinnan rakenteilla olevaan uuteen vankilaan ei suunnitella teknisiä järjestelmiä, joilla droneja voitaisiin torjua. Kuva: Rikosseuraamuslaitos
Hämeenlinnan rakenteilla olevaan uuteen vankilaan ei suunnitella teknisiä järjestelmiä, joilla droneja voitaisiin torjua. Kuva: Rikosseuraamuslaitos

Kauko-ohjattavien koptereiden liikkumisen estäminen vankila-alueilla helpottuu.

Heinäkuusta alkaen Rikosseuraamuslaitos (Rise) saa oikeuden käyttää teknisiä laitteita, joiden avulla dronet ja muut kauko-ohjattavat kulkuneuvot voidaan havaita ja niiden liikkumiseen voidaan puuttua.

Tarkoituksena on estää luvattomien aineiden ja esineiden salakuljetus ilmateitse vankiloihin.

Tähän mennessä Risellä ei ole ollut selkeää toimivaltaa estää lennokkien kulkua vankiloiden alueella tai niiden yläpuolella.

Lisää aiheesta: Vankiloihin automaattiset torjuntajärjestelmät huumeita kuljettavien dronejen torjuntaan

 

Riihimäen vankilassa dronejen muodostama uhka on tiedostettu.

Vankiloihin on yritetty toimittaa huumausaineita tai muuten vangeilta kiellettyjä tavaroita muun muassa droneilla.

Vankilan johtaja Pasi Oksa kertoo, että Riihimäellä heinäkuussa voimaan tulevaa lakimuutosta on odotettu jo pitkään.

– On hienoa, että laki tulee voimaan, jotta voimme torjua droneja ja estää niiden saapumisen vankila-alueelle. Saammehan estää autoja ja luvattomia tunkeutujakin tulemasta tänne.

 

Tarkempia tietoja lennokkien torjuntatavoista Oksa ei kerro julkisuuteen.

– Kaikin laillisin käytettävissä olevin keinoin estämme huumausaineiden, räjähdysaineiden, aseiden ja kaiken mahdollisen salakuljettamisen vankilaan. Torjumme tehokkaasti, määrätietoisesti ja mahdollisimman suurella osumaprosentilla. Keinot eivät ole julkisia.

Oksa huomauttaa, että lennokkien torjuntaan liittyy myös vankien kuvaamisen estäminen.

– Se on oikeusturva kaikille, myös vangeille.

 

Hämeenlinnan uuteen naisvankilaan ei ainakaan toistaiseksi ole suunnitteilla teknisiä laitteita, joiden avulla dronet voitaisiin havaita ja pakottaa maahan. Nyt rakenteilla oleva vankila otetaan käyttöön lokakuussa 2020.

– Menemme ihan keskushallinnon linjan mukaisesti. Siellä päätetään, mihin vankiloihin niitä tulee. Varmaan isoimmat, miesten suljetut vankilat Riihimäellä, Turussa ja Helsingissä ovat paikkoja, mihin tällainen järjestelmä varmasti on tulossa, vankilan johtaja Tuomo Kärjenmäki arvelee.

 

Kärjenmäki ei usko, että dronet muodostuisivat ongelmaksi uuden naisvankilan valmistuttua.

– Meillä ei droneongelmia ole vielä ollut. Yleensä huumausaineet ja muut luvattomat aineet tulevat muuta kautta kuin ilmasta.

Kärjenmäki lisää, että vankiloiden ilmatila on yleensä lentokieltoaluetta ja osa dronevalmistajista on rajoittanut lennokkiensa liikkumista tällaisilla alueilla. HÄSA

Lisää Hämeenlinnan vankilasta: Hämeenlinnan vankilan tulevaisuus on nyt taattu, Risen suunnitelma lakkauttaisi Riihimäen suljetun vankilan

Hämeenlinnan uuden naisvankilan rakentaminen alkoi – Vankien syrjäytymistä ehkäistään digiselleissä

Dronejen torjunta vankiloissa

Rikosseuraamuslaitos saa heinäkuun alusta lähtien puuttua vankila-alueilla liikkuvien miehittämättömien kulkuneuvojen, esimerkiksi dronejen kulkuun.

Riselle annetaan oikeus käyttää sellaisia teknisiä laitteita, joiden avulla dronet voidaan havaita ja pakottaa maahan.

Uusi laki mahdollistaa myös voimakeinojen käytön etäohjattavien laitteiden pysäyttämiseksi.

Nykylaissa Risellä ei ole selkeää toimivaltaa puuttua lennokkien kulkuun vankiloiden alueella tai niiden yläpuolella.

Päivän lehti

26.1.2020