Kanta-Häme

Vankisairaala osaksi keskussairaalaa?

Hattula

Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan kaupungin- ja kunnanvaltuutetut saivat tiistaina tietoiskun siitä, missä vaiheessa maakunnan sote- ja sairaalasuunnittelussa juuri nyt mennään.

Sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen kertoi myös jotain aivan uutta.

– Tämän vuoden aikana olisi tarkoitus tehdä alustava päätös siitä, että uuden sairaalan yhteyteen tulisi myös vankisairaala.

Tämä liittyy Juvosen mukaan siihen, että myös Hämeenlinnan vankilaa ollaan uudistamassa, ja siinä yhteydessä vankisairaala voidaan siirtää uuteen paikkaan. Asiaa on jo käsitelty vankiterveydenhuollon yksikön johtokunnassa.

Uudesta keskussairaalasta tulisi siis paitsi maakunnallinen sairaala, myös vankiterveydenhuollon yksikkö. Siten mukaan tulisi maakunnan ulkopuolinenkin toimija.

Uutta sairaalaa suunnitellaan Hämeenlinnaan rautatien ja Harvialantien tuntumaan nykyisen Puolustusvoimien Talousvarikon paikalle.

– Neuvottelut tontin omistajien kanssa alkavat vähitellen johtaa tulokseen, mutta jatkotyötä tarvitaan, Juvonen sanoi.

Sairaalahanketta ei viedä eteenpäin erillisenä, vaan sitä suunnitellaan yhdessä Oma Häme -hankkeen kanssa. Juvonen kertoi, että sairaanhoitopiirin valtuusto päätti näin kesäkuussa.

Oma Hämehän on hanke, joka suunnittelee parhaillaan maakunnan tulevaa sote-uudistusta eli sitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta maakunnan hoidettavaksi.

Nyt siis suunnitellaan, miten uusi sairaala liittyy sote-kokonaisuuteen, miten perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajaa madalletaan, miten alueellinen ja seudullinen toiminta nivotaan yhteen ja mitä toimintoja tulevaan sairaalarakennukseen kannattaa sijoittaa.

– Näitä asioita käydään läpi Oma Hämeen kanssa, Hannu Juvonen sanoi.

Haasteellista tässä suunnittelussa on Juvosen mielestä se, että päätöksentekoelintä ei tällä hetkellä ole. Juvonen sanoi kuitenkin uskovansa, että nyt valmistelussa tehtävät päätökset menevät myöhemmin eteenpäin maakunnassa.

Itse sairaalapäätös ei ole kuitenkaan edes maakunnasta kiinni, vaan tulevat kiinteistöratkaisut tehdään valtakunnallisessa kiinteistöpalvelukeskuksessa, mikäli sote-uudistukseen liittyvät lait saadaan voimaan.

Juvonen korosti, että sairaanhoitopiiri tekee koko ajan yhteistyötä Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa ja neuvottelee siitä, miten sairaalapalvelut ja riittävä päivystys voidaan turvata Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnassa muutama viikko sitten vierailleen ministeri Juha Rehulan kommentit keskussairaalan tulevaisuudesta olivat Juvosen mielestä rohkaisevia.

Epävarmuutta kuitenkin tuo se, ettei vielä ole tietoa siitä, kuinka paljon asioista voidaan päättää erva-alueen (eli sote-alueen) sisällä ja kuinka paljon on tulossa keskusjohtoista päätöksentekoa.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic