Kanta-Häme

Vapaaehtoinen ruotsi ei ehdi ensi syksyyn

Ruotsin opiskelun vapaaehtoisuutta tuskin voidaan kokeilla kunnissa ensi lukuvuonna. Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan Lännen Medialle, että ministerityöryhmän käsittelyyn asia etenee vasta huhti–toukokuussa.

Ainakin Hämeenlinnaan kielikokeilun saaminen ensi lukuvuodeksi on siis käytännössä myöhäistä, sanoo lasten ja nuorten palvelujen palvelujohtaja Mika Mäkelä.

– Maaliskuun loppu on melkein viimeinen mahdollisuus, jos jotain muutoksia halutaan ensi syksyyn. Nyt pitäisi olla jo suunnitelmia valmiina ja ilmoittaa huoltajille.

Aiemmin tavoitteena on ollut aloittaa kokeilu ensi syksynä, mutta nyt aikataulu uhkaa lykkääntyä syksyyn 2018.

Kouluilla pitäisi olla tiedot syksyllä alkavia kokeiluja varten hyvissä ajoin keväällä, sanoo opetusneuvos Anu Halvari Opetushallituksesta. Tiedot tarvitaan esimerkiksi henkilökunnan palkkaamiseen.

Ruotsin opiskelun vapaaehtoisuuteen liittyviä valtuustoaloitteita on tehty eri puolilla maata. Aktiivisia ovat olleet erityisesti perussuomalaiset valtuutetut.

Hämeenlinnassa valtuustoaloitteen alueellisesta kielikokeilusta teki viime vuoden tammikuussa joukko valtuutettuja, joista yhdeksän 13:sta oli perussuomalaisia. Loput allekirjoittajat olivat kristillisdemokraateista, keskustasta ja vasemmistoliitosta.

Joulukuussa Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyi lasten ja nuorten lautakunnan kannan, että mahdollista kielikokeilua pohditaan vasta kun valtakunnalliset linjaukset on sovittu. Tilaajajohtaja Markku Rimpelän mukaan asiasta ei ole keskusteltu enempää, koska nyt odotetaan hallituksen päätöksiä.

Myös Janakkalassa perussuomalaiset ovat tehneet aiheesta valtuustoaloitteen, jonka kohdalla odotetaan niin ikään valtion toimia.

Erityisasiantuntija Minna Lindberg Kuntaliitosta sanoo, että kunnat ovat kyselleet, miten vastata aloitteisiin.

– Aloitteisiin voidaan vastata, mutta kunnat eivät voi lähteä mukaan kokeiluihin, joita ei vielä ole aloitettu tai joiden sisältöä ei vielä tiedetä.

Hän muistuttaa, että kuntien on tiedettävä, miten kokeiluun liittyvät oikeudelliset haasteet on ratkaistu. Kokeilut eivät esimerkiksi saa estää mahdollisuuksia jatko-opintoihin.

Kuntaliitto odotti tietoa hallituksen esityksestä jo helmikuulle.

Hallitusohjelmassa puhutaan alueellisesta kokeilusta. Vielä on määrittelemättä, mitä se tarkoittaa ja paljonko kuntia mahtuu mukaan. Edessä on perusopetuslain muutos, jotta määräaikainen kokeilu onnistuisi.

Hämeenlinnan yhteiskoulussa yhdeksättä luokkaa käyvät Hertta Järvi, Veera Leikkanen ja Aino Kähkönen eivät muuttaisi ruotsia vapaaehtoiseksi aineeksi. Järven mielestä ruotsinopiskelu on tarpeen, koska se on toinen kotimainen kieli.

Kähkönen uskoo, että ruotsinkielentaidosta on hyötyä varsinkin Suomen rajojen sisäpuolella ja tulevaisuudessa työelämässä.

Kolmatta vuotta ruotsia opiskeleva kolmikko on käyttänyt ruotsia suomenruotsalaisten tuttavien kanssa sekä laivalla ja Ruotsissa. Hämeenlinnassa he eivät ole ruotsia juuri kuulleet. HÄSA

Päivän lehti

4.6.2020