Kanta-Häme

Vapaaehtoiset tuovat virikkeitä arkeen

Hattulan Tuulia-kodin ovista tulee sisään rollaattoreita käyttävä naisporukka, jolla on mukanaan omenoita pihan puiden alta.

– Kuten näkyy, henkilökunta kyllä vie vanhuksia ulos. Mutta työntekijöiden lisäksi vanhustyöhön kaivattaisiin lisää vapaaehtoisia, sanoo Hattulan koti- ja asumispalveluiden palveluneuvoja Jenni Jokelainen.

Hän aloitti työssään huhtikuussa. Palveluneuvojan virka on Hattulassa uusi, ja toimenkuvan mukaisesti Jokelainen auttaa ikäihmisiä ja heidän omaisiaan sopivien palvelujen saamisessa. Lisäksi Jokelainen toimii koti- ja asumispalveluiden vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina.

– Se tehtäväkenttä ei ennen minun virkaani kuulunut oikeastaan kenellekään. Hattulassa eri yhteisöt ja yhdistykset tekevät paljon vapaaehtoistyötä, mutta kukaan ei ole katsonut kokonaisuutta, Jokelainen kertoo.

Ei kilpailla keskenään

Hattulan seurakuntatalolla järjestetään ensi viikon tiistaina vapaaehtoistoiminnan teemailta, johon toivotaan paikalle sekä nykyisiä tekijöitä että uusia kiinnostuneita. Illan järjestävät yhteistyössä Hattulan kunta, seurakunnan diakoniatyö sekä SPR:n Hattulan osasto.

– Ajatuksena on se, että löytäisimme lisää vapaaehtoisia ja miettisimme työnjakoa. Tämä on pieni kunta, eikä meidän kannata kilpailla keskenämme samoista ihmisistä, Jokelainen sanoo.

Hänen haaveenaan on saada lisää vapaaehtoisia esimerkiksi ulkoiluttamaan vanhuksia. Tuulia-kodilla tilanne on melko hyvä, sillä seurakunnan miesryhmä ulkoiluttaa vanhuksia viikoittain, mutta lisää ulkoilutusapua kaivattaisiin.

– Toivoisin, että saisimme ulkoiluseuraa varsinkin kotona asuville vanhuksille. Samoin Pappilanniemen Tuulikellossa ja Parolassa palvelutaloissa kaivattaisiin ulkoiluttajia.

Lisäksi vanhainkotiin ja palvelutaloihin toivottaisiin osastoystäviä eli ihmisiä, jotka tulisivat seurustelemaan vanhusten kanssa.

– Siinä voisi olla toimintaakin, esimerkiksi leipomistuokio. Ja kaikenlaisia esiintyjiä kaivataan aina, Jokelainen sanoo.

Vapaaehtoiset täydentävät tarjontaa

Jokelainen kertoo, että hän haastattelee kaikki toiminnasta kiinnostuneet, ja vapaaehtoiset myös perehdytetään tehtäviinsä.

– Tarkoitus on hyödyntää heidän kiinnostuksen kohteitaan ja taitojaan.

Jokelainen myös korostaa, että ajatuksena ei ole korvata ammatti-ihmisten työpanosta vapaaehtoisilla.

– Pikemminkin vapaaehtoiset tuovat lisää virikkeitä vanhusten arkeen ja mahdollistavat erilaisia asioita.

Ennen Hattulaan tuloaan Jokelainen työskenteli Hämeenlinnan vapaaehtoiskeskus Pysäkin kumppanuustoiminnassa ja sitä ennen päivätoiminnan ohjaajana Hämeenlinnan sisälähetyksessä.

Koulutusta tulossa lisää

Ensi tiistain teemaillalle on jo mietitty jatkoa. Tiistaina 24. syyskuuta järjestetään vapaaehtoistoiminnan perusteet -koulutusilta, jossa käydään läpi toiminnan periaatteita.

Sen jälkeen kukin taho eli kunta, seurakunta ja SPR järjestävät vielä täsmäkoulutusta omilleen. Esimerkiksi Jenni Jokelainen on jo suunnitellut marraskuulle ”Ulkoiluystäväksi iäkkäille” -koulutusta. (HäSa)

Vapaaehtoistoiminnan teemailta Hattulan seurakuntatalolla (Parolantie 47) tiistaina 10. syyskuuta kello 18-20.30.

Päivän lehti

29.1.2020