Kanta-Häme

Vapaaehtoiskeskus Pysäkki toivoo tiloja vanhasta kirjastosta

 

Vuoden pysäkkiläinen kutsuu riveihin nuoria eläkeläisiä
 
Pysäkissä valmistaudutaan pikku hiljaa joulutauolle, mutta vielä edessä on perinteinen joulupuuro, joka tarjotaan kaikelle kansalle huomenna torstaina. Puuron jälkeen lauletaan yhdessä joululauluja yhdessä Pysäkin orkesterin kanssa ja ohjelmassa on ainakin perinteinen tiernapoikaesitys. Paikalla on myös kirkkoherra Timo Kalaja.
 
Vapaaehtoiskeskuksen kahviossa istuskelee maanantaina puoliltapäivin muutamia ihmisiä ja toiminnanjohtaja Marko Pasma odottelee Kari-Pekka Nikkilää.
 
– Ritva ja Kari-Pekka Nikkilä valittiin yhdessä Vuoden pysäkkiläiseksi, Pasma kertoo.
 
– He ovat olleet mukana toiminnassa jo muutamia vuosia. Nikkilät ovat erittäin taitavia ihmisiä sosiaalisten verkostojen luomisessa ja ovat tuoneet paljon uusia ihmisiä vapaaehtoistyön riveihin.
 
Kari-Pekka Nikkilä pyyhältää ovesta sisään reipasta vauhtia, koska hänellä on kiire Pysäkin näyttelytyöryhmän palaveriin, mutta istahtaa kuitenkin juttelemaan hetkeksi.
 
– Kun jäin eläkeputkeen syksyllä 2009, olin jo etukäteen päättänyt, että Pysäkki on seuraava osoite, hän sanoo.
 
– Koen vapaaehtoistyön hirveän tärkeäksi ja kävin kurssin valmiiksi jo keväällä ennen hommien loppumista. Aloitin kahvion isäntänä, mutta pian olin jo mukana näyttelytyöryhmässä. Nykyään olen myös Hulvattomien näytelmäpiirissä, Kultuurikaaren hallituksessa ja kaupungin ohjausryhmässä vapaaehtoistyön edustajana.
 
Viimeksi mainitussa ryhmässä päällimmäisenä aiheena Pysäkin kannalta on uusien toimitilojen etsiminen. Raatihuoneenkadun huoneistossa on sisäilmaongelma, joka on saanut työntekijät oireilemaan ja sairauslomille. Lähtö on edessä ja uutta kotipaikkaa on kaavailtu vanhaan kirjastoon.
 
– Yhdistysten monitoimitalosta on tässä kaupungissa haaveiltu kauan, ja jos nyt ei natsaa, niin seuraavaa junaa saadaan odottaa 30 vuotta, Nikkilä uskoo.
 
– Kaupunki on järjestänyt tutustumiskäyntejä eri tahoille ja 27 yhteisöä on ilmaissut kiinnostuksensa, joten tiloilla on ainakin kysyntää.
 
Nikkilä kaipaa Pysäkin toimintaan mukaan lisää nuoria eläkeläisiä, koska 17 vuotta toiminnassa mukana ollut konkareiden kaari alkaa vanhentua.
 
– Suosittelen vapaaehtoiseksi ryhtymistä lämpimästi. Työ on tavattoman palkitsevaa, ja itse koen ainakin saaneeni paljon enemmän kuin olen antanut.
 
– Näissä hommissa on hyvä pitää mieli avoimena, koska sellaista asiaa kuin työnkuva ei ole olemassakaan. Ei kuulu mulle -mentaliteetti ei täällä toimi.
 
Suurella sydämellä
Pysäkin menoa on piristänyt pari vuotta käytössä ollut Suurella sydämellä -kanava, joka toimii Suomessa kolmellakymmenellä paikkakunnalla.
 
– Suurella sydämellä on internetissä toimiva valtakunnallinen palvelu, joka välittää vapaaehtoistoimintaa, Pasma selittää.
 
– Sen kautta voimme kertoa niistä tehtävistä, joita meillä on tarjolla. Henkilö, joka kirjautuu sivustolle, voi sen kautta varata itselleen homman ja ilmoittautua vaikka joulupuuroa jakamaan.
 
Palvelu on tuonut paljon uusia ja nimenomaan vielä työikäisiä ihmisiä Pysäkin porukkaan.
 
– Työssäkäyvien on helppo napata sieltä kertaluonteisia tehtäviä, jotka sopivat omaan aikatauluun. Sivuille kirjautuminen ei ole välttämätöntä, sillä asioista voi soittaa myös yhteyshenkilöille. Sivuston tarkoituksena ei ole kerätä tunnuksia ja salasanoja, vaan löytää tehtäville tekijöitä.
 
Arjen lähimmäisyys
Pysäkin kirjoilla on lähes 500 vapaaehtoista, mutta kaikki eivät ehdi olla kovinkaan aktiivisesti mukana. Useilla nuoremmilla eläkeläisillä on omassa arjessaan hoidossa niin lastenlapsia kuin ikääntyneitä vanhempia.
 
– Kaupunki on kehittänyt toimintaansa laitospainotteisesta ajattelusta avoimempaan kohtaamiseen ja järjestänyt kumppanuustoiminnan nimellä tapahtumia Keinusaaressa, Voutilassa ja Rengon Raitaharjulla, Pasma kertoo.
 
– Näissä yhdistykset ja järjestöt ottavat vetovastuun ohjelmasta sekä liikuntahetkistä ja Pysäkin työntekijät hoitavat organisoinnin.
 
Toiminnanjohtaja on mielissään siitä, että vapaaehtoistyö on viime vuosina ollut entistä enemmän esillä ja otettu vakavasti myös kuntien strategioissa.
 
– Kaupunki näkee vapaaehtoistyön yleisen hyvinvoinnin näkökulmasta, koska se palvelee niin auttajaa kuin avunsaajaakin.
 
– Näin joulun kynnyksellä haluaisin kannustaa ihmisiä huomaamaan naapurinsa ja ottamaan rohkeasti kontaktia. Arjen lähimmäisyyttä me tarvitsemme kaikkein eniten.
 
Pysäkin (Raatihuoneenkatu 7) joulupuuro to 20.12. klo 11-13. Ruuan jälkeen ohjelmassa joululauluja.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic