Kanta-Häme

”Vapaaehtoisuus” johti autoilijoita harhaan – Tiepalvelu vaihtoi nimeä

Joka vuosi joulun aikaan liikenteessä pulaan joutuneille tarjotaan tehostettua tiepalvelua Operaatio Lumihiutaleen muodossa.

Joululiikenteessä ja muulloinkin tiepalvelumiehiä työllistävät esimerkiksi rengasrikot, autojen jäätymiset, apukäynnistykset ja polttoaineen viennit.

Tiepalvelu ei ole kuitenkaan ilmaista, vaikka vuosittain muutamia tällaisia harhaluuloja tulee vastaa, kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Väärinymmärryksien välttämiseksi Autoliitto otti noin vuosi sitten käyttöön ”yleinen tiepalvelu” –nimityksen ”vapaaehtoisen tiepalvelun” sijaan.

– Tiepalveluapu on ollut maksullista jo 90-luvun alkupuolelta. Polttoaineen hinta on noussut ja nykyaikaiset autot edellyttävät myös kalliimpien työkalujen hankintaa.

Vesalaisen mukaan nykyisin väärinymmärryksiä on enää hyvin vähän.

Vapaaehtoisuus ei ole kuitenkaan tiepalveluissa minnekään kadonnut, vaikka nimeä on muutettu.

Tien päällä pulaan joutuneita auttaa noin 150 harrastusmielessä toimivaa Autoliiton tiepalvelumiestä.

Vaikka tiepalvelu on maksullisia, Vesalaisen mukaan yksikään heidän tiepalvelumiehistään ei tällä toiminnalla pääse rikastumaan. Muutamissa kymmenissä euroissa kulkevat palvelumaksut riittävät juuri siihen, että vapaaehtoiset saavat omat kulunsa peittoon – jos edes niitäkään.

– Vapaaehtoiset tekevät tätä omalla autolla, omilla työkaluilla ja polttoaineilla. Tiepalvelumies saattaa olla esimerkiksi koko viikonlopun päivystysvalmiudessa ja käy lopulta tekemässä yhden keikan.

Mikäli auto hajoaa tien päällä, Vesalainen kehottaa asiakasta pyytämään kustannusarviota tiepalvelumieheltä ennen palvelun tilaamista.

– Olemme myös tiepalvelumiehiä ohjeistaneet kertomaan arvionsa palvelun hinnasta etukäteen, jos asiakas ei sitä huomaa kysyä.

Tehostettu tiepalvelu jatkuu sunnuntaihin 3.1. saakka.