Kanta-Häme

Vapaana temmeltävä villisikapoikue ihmetyttää Janakkalassa

Janakkalassa Rehakan ja Vähikkälän ympäristössä seikkaileva villisikapoikue on hämmästyttänyt paikallisia asukkaita ja metsästäjiä viime päivinä.

Villisiat ilmestyivät viime torstaina Sokslammilla asuvan Kai Wittingin pihapiiriin. Eläimet mylläsivät kukkapenkin perusteellisesti, eivätkä pelänneet ihmisiä.

– Söpöjähän ne olivat, mutta kun tonkivat pihaa, yritimme häätää niitä huutamalla. Kun se ei tehonnut, hain luudan, jolla sain ne hätistettyä.

Witting laski pihassaan käyneen kuusi porsasta.

Villeistä yksilöistä yksittäisiä havaintoja

Seuraavan kerran villisiat havaittiin varmasti perjantaina niiden liikkuessa Vähikkäläntien reunamilla kohti Tervakoskea. Tuolloin havaittiin myös yksi muita isompi villisika, mahdollisesti poikueen emakko.

Miten villisiat ovat Janakkalaan päätyneet, on arvoitus. Ne eivät ole karanneet yhdeltäkään tunnetulta paikalliselta kasvattajalta. Anne Laulajainen Rengossa toimivalta Laulajaisen villisikatarhalta uskoo, että pesue on peräisin joltakulta ”latotarhaajalta”, joka ei halua eläimiä takaisin niiden mahdollisesti aiheuttamien tuhojen vuoksi.

– Nämä kuulostavat niin kesyiltä yksilöiltä. Koska kukaan ei niitä kaipaa, ne ovat todennäköisesti peräisin tarhalta, jolla ei ole vakuutukset kunnossa.

Teoriassa eläimet voivat olla täysin luonnonvaraisia, mutta Turengin metsästysseuran riveissä vuodesta 1973 lähtien kulkenut Matti Alastalo epäilee, etteivät villisiat ole vaeltaneet tänne omin sorkin.

– Silloin tällöin täällä on joku yksinäinen jälki metsässä nähty, mutta kyllä nämä ovat olleet ihmisten kanssa tekemisissä.

Alastalo ennustaa Suomessa luonnonvaraisena harvalukuisen lajin edustajille lyhyttä elämää, mikäli ne jäävät seudulle pyörimään.

– Ne voivat olla aika haluttu saalis. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic