Kanta-Häme

Vapaasukellus vei Paula Heinosen mukanaan

Renkolainen Paula Hietanen ei vajaa vuosi sitten ollut edes kuullut vapaasukelluksesta. Aktiivisen kouluttautumisen jälkeen Hietanen sukelsi vuoden ensimmäisessä kisassa ilman räpylöitä 99 metriä ja pidätteli hengitystään staattisessa hengenpidätyksessä yli kolme minuuttia.
 
– Ennätykseni parani 18 metrillä. Olisin saattanut saada 3–4 metriä lisää, jos käännökset olisivat olleet sujuvammat. Kun aloitin harrastuksen, pääsin viisi metriä takaraivo pinnalla, mutta kahden viikon harjoittelun jälkeen sukelsin jo 33 metriä. Staattista hengenpidätystä en ollut ennen kisaa edes tosissani kokeillut. Lähdin  yrittämään pohjatulosta, josta olisi hyvä parantaa.  
 
Kuka tahansa voi oppia pidättämään hengitystään jopa useita minuutteja muutaman viikon harjoittelulla. Vapaasukellus on turvallinen laji, kun turvasääntöjä noudatetaan. 
 
Sukeltajaliitto sekä Sukeltajaliiton alainen vapaasukellukseen keskittynyt seura Freediving Team of Finland (FDTF) pyrkivät levittämään suosion saanutta lajia ympäri maata.
 
Sohvan pohjalta
Paula Hietasella ei ollut aikaisempaa kokemusta sukelluksesta.                                                                        
– Aloitin sohvan pohjalta. Uimahallissa kävin ehkä kerran vuodessa, nyt treenaan 3–4 kertaa viikossa.  Harjoituksissa keskitytään yleensä johonkin osa-alueeseen. Kerran viikossa treenaan voimaa, hapotusta ja tekniikkaa. Yksi päivä viikossa on ns. maksimipäivä, jolloin pääasia on sukeltaa yksi mahdollisimman pitkä sukellus. 
 
Kehon korkea hiilidioksidipitoisuus saa aikaan hengitystarpeen.
 
– Hapen loppumista suurempi haaste on hiilidioksidin nousun sietäminen. Sitä pitää opetella sietämään.
 
Terveet elämäntavat 
Uintitekniikan omaksuminen ei ollut Hietaselle  vaikeaa. Käsien liike oli varsin helppo omaksua.    
 
– Sen sijaan potkutekniikan oppimisessa riittää haastetta edelleen. Perinteisestä sammakkopotkutekniikasta tuntuu olevan vaikea päästä irti. 
 
Hietanen myös lenkkeilee hapenottokykyä parantaakseen sekä tekee voimailuharjoituksia.
 
– Terveet elämäntavat ovat kaiken pohjalla, jos tässä lajissa aikoo menestyä. Keuhkot tekevät työn, joten esimerkiksi tupakan maistaminenkaan ei ole eduksi. Ruokavaliolla on merkitystä, vältän itse kofeiinipitoisia juomia, sokeria ja E-koodattuja ruokia.                  
 
SM-kisoihin Hietanen aikoo osallistua ensimmäistä kertaa.
 
– Hävisin tammikuun kisoissa pituudessa kymmenen metriä suomenennätysnaiselle, joka sukelsi kilpapuvulla. Puvulla liuku on keskimäärin 20 prosenttia parempi kuin ilman pukua. Puvun käyttö säästää energiaa, koska potkuja ja vetoja tarvitsee tehdä liu’un ansiosta vähemmän.
 
Vapaasukelluksen SM-kisat pidetään Hämeenlinnassa toukokuun viimeisenä viikonloppuna.
 
 

Päivän lehti

4.6.2020