fbpx
Kanta-Häme

Vapaavuori kaipaa Hämeenlinnaan valtakunnallista kesätapahtumaa

– Kaupunkialueiden pitää uudistua. Verkatehdas on esimerkkinä siitä, kuinka suurhanke on todella onnistunut koko Suomen mittakaavassa, sanoo elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.).

Hän osallistui lauantaina Kokoomuksen Hämeenlinnan kunnallisjärjestön Kokoomuslaiseen kesäjuhlaan. Vapaavuorelle Hämeenlinna on erityisen läheinen, sillä hänen vaimonsa on kotoisin kaupungista.

Elävä keskusta tärkeintä

Vapaavuori on aiemmin käyttänyt Hämeenlinnaa esimerkkinä siitä, miten kauas keskustasta rakennetut keskukset, kuten Tiiriö, voivat saada keskustan näivettymään. Moottoritien katteelle rakennettavaan kauppakeskukseen hän suhtautuu kaksijakoisin tuntein.

– Jos se onnistuu, että keskusta säilyy silti elävänä ja vain laajentuu moottoritien suuntaan, niin hanke on ehdottomasti hyvä.

Esimerkiksi Verkatehdas onkin hänen mukaansa hajottamisen sijaan laajentanut Hämeenlinnan keskustaa.

Hänen mukaansa on hyvä, että kaupunki on saanut moottoritien katteen alueellekin jo paljon uusia investointeja.

– Pitää olla rohkeutta uudistua.

Tavoitettavuus ensisijaista keskustoissa

Vapaavuoren mukaan Suomen suurimpien keskustojen ulkopuolisilla alueilla tavoitettavuus autolla, ja pysäköintipaikkojen riittävyys ovat äärimmäisen tärkeitä.

Sen vuoksi hänestä torinalusparkki Hämeenlinnaan voisi olla hyvä ajatus. Mikkelissä vastaava ratkaisu on elävöittänyt keskustaa. Toisaalta hankkeen kalleuden vuoksi sitä tulisi harkita tarkkaan.

– Joissain paikoissa ihmiset myös kokevat maan alaiset parkkiluolat todella ahdistaviksi, eivätkä halua käyttää niitä.

Olennaisinta hänestä on, että kaupalliset palvelut ovat helposti saavutettavissa.

Kuntaliitokset ovat mielipidekysymys

Ministerin perheen kesäpaikka on Hattulassa. Kunta on jäänyt erilliseksi alueeksi Hämeenlinnan ympäröidessä sitä. Liitostarpeesta Vapaavuori ei osaa sanoa selvää mielipidettä.

– Voi olla, että Hattulassa ja Janakkalassa on hyvät perusteet itsenäisinä kuntina säilymiselle. Asia riippuu siitä kenen kannalta sitä katsoo. Koko seudun kannalta niidenkin liittyminen Hämeenlinnaan toisi varmasti etuja.

ihmiset kulkevat kesätapahtumien perässä

Vapaavuoren mukaan Kanta-Häme on ihanteellista mökkialuetta. Täältä löytyy tarpeeksi maaseutua, mutta alue on kuitenkin lähellä maan suurimpia kaupunkeja.

– Sijainti on täällä suuri kilpailuetu verrattuna vaikka Saimaan seutuun.

Kritiikkiä häneltä löytyy sille, ettei Hämeenlinnasta löydy yhtäkään valtakunnallisesti suurta kesätapahtumaa.

– Ihmiset kulkevat paljon suurten kesätapahtumien perässä. Ne synnyttävät itseään ruokkivia positiivisia ilmiöitä, ja luovat uusia tapahtumia ja ilmiöitä. Täältä sellainen puuttuu.

Vapaavuori kaipaakin alueelle enemmän kunnianhimoisuutta ja rohkeutta. (HäSa)

Menot