Kanta-Häme

Vapaavuori vastaan Rinne

Jos kaikki menee niin kuin poliittiset arvioitsijat ennustavat, niin tuleva pääministeri Jan Vapaavuori ja tuleva valtiovarainministeri Antti Rinne kohtaavat ensimmäisen kerran julkisesti poliittisessa väittelyssä Hämeenlinnan Verkatehtaalla 7. päivä kesäkuuta.
 
Olivatpa Vapaavuori ja Rinne sitten ministereitä, puolueittensa puheenjohtajia tai mitä tahansa, kaksikko väittelee joka tapauksessa kaiken kansan kuullen Poliittisen puheen päivänä.
 
Heidän lisäkseen tapahtumaan osallistuu joukko valtakunnan johtavia poliitikkoja sekä hämeenlinnalaisia kunnallispolitiikan kärkinimiä. Tulonsa ovat vahvistaneet jo vasemmistoliiton Li Andersson, kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi. Perussuomalaisten sanaseppo Timo Soini ei pääse paikalle, mutta puoluejohdosta tulee edustaja. Sama on tilanne keskustan kanssa. Vihreillä on samaan aikaan puoluekokous, mutta kärkinimistä joku on tulossa myös Hämeenlinnan.
 
Poliittiset väittelyt juontaa tämän alan suomalainen ykkösnimi Jussi Lähde.
 
Poliittisen puheen päivästä on tarkoitus rakentaa vuosittain toistuva tapahtuma, joka saa valtakunnallista näkyvyyttä.
 
Järjestöt mukaan
Tapahtuma on jatkoa Retoriikan kesäkoulu -tapahtumalle, jossa työkseen puhuvat ihmiset ammentavat lisäoppia. Poliittisen puheen päivä -tapahtuman takana ovat kaikki Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston valtuustoryhmät sekä Verkatehtaan, Retoriikan kesäkoulun ja Nuorkauppakamarin yhteenliittymä.
 
Poliittisen puheen päivä on ainutkertainen tapahtuma Suomessa. Porin Jazzien yhteydessä järjestettävä SuomiAreena on erilainen tapahtuma, jossa ei keskitytä retoriikkaan, puhetaitoon, kuten Hämeenlinnassa tehdään.
 
– Poliittisesta puheesta pitää kehittää kiinnostavampi ja kansalaisia innostavampi. Vaikuttavan puheen pitämiseen pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota, se myös kannustaa ihmisiä osallistumaan poliittiseen keskusteluun, Retoriikan kesäkoulun vetäjä, puhekouluttaja Antti Mustakallio uskoo.
 
Verkatehtaan tapahtumaan odotetaan myös kansalaisjärjestöjen panosta. Kaikilla kansalaisjärjestöillä on mahdollisuus esitellä tavoitteitaan ja toimintaansa ”Aatteiden kirppiksellä”.
 
Samaan yhteyteen Verkatehtaan sisäpihalle tulee myös Speaker´s Corner, jossa kuka tahansa voi käydä esittelemässä puhetaitojaan.
 
Paikallista debattia
Tapahtumaa rahoittavat ja järjestelyissä aktiivisesti mukana olevat valtuustoryhmät haluavat osaltaan kehittää poliittisten puheiden tasoa.
 
– Ehkä valtuustossakin on välillä puheiden tasossa parantamisen varaa, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) sanoo diplomaattisesti.
 
Kiemungin ”ehkä” on aivan turha, ohipuhumista sekä asian vierestä keskustelemista kuulee säännöllisesti.
 
– Hyvällä poliittisella keskustelulla ja järkevillä puheenvuoroilla pyritään lisäämään kaupunkilaisten mielenkiintoa politiikkaa kohtaan vaalien välisenä aikana, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) sanoo.
 
Vasemmistoliiton Ritva Oinonen tosin huomauttaa, että poliitikkojen olisi hyvä opetella myös kuuntelemaan, mitä toiset sanovat.
 
Tapahtumassa paikallinen Nuorkauppakamari antaa oman panoksensa kuntapoliitikkojen väittelykisoihin. Yleisön antaman tai ennakkoon annetun aiheen valmistelussa Nuorkauppakamarin edustajat sparraavat ja antavat vinkkejä keskustelijoille.
 
Kansalaisjärjestöt voivat ilmoittautua ”Aatteiden kirppikselle” 5. kesäkuuta saakka: info@verkatehdas.fi

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic