Kanta-Häme

Vapautuvan vangin kohtelu on kylmää

Hämeen Sanomissa kerrottiin huhtikuussa Suomen ensimmäisestä suljetun vankilan vangista, joka pääsi muurien ulkopuolelle työkokeiluun. Betonielementtien valmistus Betsetin tehtaalla Tölkkimäessä on sujunut Hämeenlinnan vankilan asukilta ”Jereltä”, 31, niin mallikkaasti, että yritys tarjosi valvottuun koevapauteen kesäkuussa astuvalle miehelle varsinaista työsopimusta.

Normaaliin työelämään astuminen ei ole kuitenkaan ihan niin yksinkertaista.

– Aluksi kaikki näytti hyvältä, mutta sitten tuli seinä eteen, Jere toteaa.

Sopivan matkan etäisyydeltä uutta työpaikkaa löytyi pieni vuokrayksiö, mutta sitä varten tarvittiin kotivakuutus. Jere yritti saada vakuutusta eri vakuutusyhtiöiltä, huonolla menestyksellä.

– Kohtelu on vapautuvalle vangille aika kylmää. Netin kautta asioidessa ei saa päätöstä, eikä vuorovaikutusta aikaiseksi, että pystyisi selittämään tilannetta kokonaisuudessaan, kertoo Jereä tiellä vapauteen opastava vankilan toimintakeskus Monikon koordinaattori Leena Salomäki.

Salomäki huomasi, että vakuutusyhtiöiden pitää kuitenkin lain mukaan tehdä yksilöllisiä ratkaisuja asiakkaiden hakemuksiin. Salomäki ja Jere aloittivat uuden kyselykierroksen, vedoten harkintaan.

– Onneksi eräässä vakuutusyhtiössä virkailija oikeasti kuunteli Jeren asiaa, kun kävimme koko kuvion lävitse ja halusi esitellä asian esimiehelleen. Tämän esimiehen piti vielä saada lupa omalta esimieheltään, ennen kuin kotivakuutus voitiin myöntää, Salomäki kuvailee.

Lähes kaikki vangit ovat menettäneet Jeren tavoin luottotietonsa. Myös verkkopankkitunnukset ja puhelinliittymä ovat luottotiedottomalle useimmiten työn ja tuskan takana.

Monelle vangille palveluntarjoajien kanssa taistelu voi olla liikaa, eikä nyky-yhteiskunnassa kunnolla pärjää ilman pankkitunnusten kaltaista itsestäänselvyyttä.

– Vapautuessa kaikki on haurasta. Vaatii älyttömästi voimia käydä näitä keskusteluita ja helposti siinä luovuttaa, kun joka puolelta tulee vastaan ei, ei ja ei, Salomäki sanoo.

Jeren kannalta kaikki vaikuttaisi nyt olevan järjestyksessä. Mies kertoo kokeneensa kovia paineita onnistumisestaan.

– Tiesin olevani esimerkkitapaus: jos sählään, tätä mahdollisuutta ei tarjota enää muille suljetun vankilan vangeille.

Jere myöntää, että tilastojen valossa ennuste oli varmaan huono hänenkin kohdallaan.

– Toivon, että muutkin työnantajat uskaltaisivat ottaa mallia Betsetistä. Vaikka luottotiedot ovatkin menneet, toivo ei ole! HäSa

Mainos