Kanta-Häme

Vappuna jalalla koreasti!

 

– Vappuna tanssitaan – ja muutenkin näin keväällä pitää pyörähdellä.
 
Tämä oli yksi asukastoive, kun Uppsalankaaren Tiinulan pienkodin asukkaat kokoontuivat viikoittaiseen taloyhtiön kokoukseensa viime sunnuntaina. 
 
Tiinulan pienkoti sijaitsee Voutilakeskuksessa, samoin kuin seinän takana sijaitseva Rukkilan pienkoti. Molemmissa asuu 13 muistisairasta asukasta.
 
– Yhdessä oleminen on kaikkein tärkeintä näissä viikkotapaamisissa. Työssä on yleensä niin kiireinen tahti, ettei koko porukan kattavia rauhoittumishetkiä tahdo arkipäivistä löytyä. Kaikki ovat kokeneet nämä noin tunnin mittaiset yhteiset tuokiot tarpeellisiksi, tiimin vetäjä Henna Pulkki
Tiinulan osastolta sanoo. Samaan aikaa Rukkilan väki istuu omassa yhteistilaisuudessaan.
 
Kahden pienosaston taloyhtiön kokoukset ovat säännöllisiä asukaspalavereita, joissa hoitohenkilökunta, osastojen asukkaat sekä heidän omaisensa keskustelevat edellisviikon tapahtumista, kokemuksista, sattumuksista sekä toiveista tulevaa varten.  Kahvihetken aikana voi myös muistella menneitä ja laulaa koko porukalla. Tarvittaessa musiikkia tulee tietokoneelta.
Yhtiökokous-nimen asukaspalaverit saivat asukkailta itseltään.
 
Hämeenlinnan kaupunki palkitsi uuden toimintamallin kaupungin kehittämispalkinnolla. Vastaavia yhtiökokouksia voidaan järjestää missä tahansa ikäihmisten hoitopaikoista.
 
Jokaisesta kohtaamishetkestä tehdään muistio, jotta uudet ideat ja esitykset menevät myös eteenpäin, eivätkä jää pelkäksi kahvipöytäkeskusteluksi.
 
Palkinnon myöntämisperusteissa muun muassa todettiin, että asukkaiden aktiivisuus ja osallisuus on lisääntynyt ja myös omaisten palaute asukaspalavereista on ollut erittäin hyvää.
Idea kahvittelutapaamisiin lähti Tiinulan henkilökunnasta.
 
Osastojen muusta viriketoiminnasta vastaa ohjaaja, joka pitää asukkaiden mieltä pirteänä arkipäivinä.
 
Yhteishenki paranee
 
Viime sunnuntain kahvituokioon osallistuivat kaikki vuorossa olleet kolme hoitajaa, valtaosa asukkaista ja muutamia asukkaiden omaisia.
 
Kaikille oli tarjolla kahvia, keskusteluseuraa ja mahdollisuus puhua omista asioistaan. Jokainen ei jaksa osallistua aktiivisesti, mutta pelkkä läsnäolokin saa hyvälle mielelle.
 
– Kyllä täällä on hyvät oltavat. Muistisairaita hoidetaan hyvin ja henkilökunta on mukavaa, Markku Vuorela kehuu. Hän käy säännöllisesti tapaamassa pian 101 vuotta täyttävää äitiään Helvi Vuorelaa.
 
– Omat käymiseni pyrin ajoittamaan ruokailuaikoihin, jos äiti sattuu tarvitsemaan apua. Kovin usein en näissä yhteistapaamisissa ole viivähtänyt, mutta tapana tämä on vallan erinomainen, Markku Vuorela kehuu sunnuntai-iltapäivän kahvipöydän äärellä.
 
– Tällaisilla rauhoittumishetkillä on piristävä vaikutus meihin kaikkiin, Henna Pulkki sanoo, ja viittaa kädellään koko läsnä olevaan porukkaan.
 
Kevään eteneminen on kaikkien asukkaiden mieleen. Vuodenaika herättää myös muisteluksia ja toiveita.
 
– Vapputanssit nyt ainakin. Ja voidaan tanssia useamminkin, on yksi asukastoive.
 
– Varmasti tanssitaan, lähihoitaja Rantjih Prabhakaran lupaa asukkaille.
 
– Valitettavasti meillä on vähän miehiä, asukkaiden Raparperiksi ”kutsuma” hoitaja harmittelee.
 
Heti perään muistellaan vanhojen kesälaulujen perään. Ehdotuksia yhteislauluista tulee useampia, yksi myös Helvi Vuorelalta, joka samalla ihmettelee, miksi tällä kertaa otetaan paljon valokuvia. 
 
Ovet auki kesään
Kevät ja sen jälkeinen kesä tuo myös uusia tuulia pitkäaikaishoidossa olevien asukkaiden elämään. Ovet avautuvat osaston laajalle parvekkeelle, ulkoilemaan pääsee jokainen kykenevä entistä useammin.
 
– Kesäajaksi Uppsalankaaren asukkaiden ulkoiluttamiseen palkataan taas nuori. Tämä tietää merkittävää lisäystä talviaikaan verrattuna. Muuten olemme aika lailla Pysäkin vapaaehtoisten varassa, henkilökunnan aika ei tahdo riittää, Henna Pulkki kertoo.
 
Muulloin ulkoilluttamisvastuu on henkilökunnan ja aktiivisten omaisten varassa.
 
Voutilakeskuksen osastot ovat asukkaiden ja hoitajien kannalta nykyaikaiset. Suurimmat puutteet ovat varastotiloissa, kun osastoille ei tahdo mahtua kaikkia tarvittavia apuvälineitä.
 
– Hoitotyön kannalta tilat ovat joka tapauksessa hyvät, ollaanhan uudessa kiinteistössä. Asukkaat asuvat pääosin omissa huoneissa, vain muutamia on yhteisessä huoneessa. Pesu- ja wc-tilat ovat asukkaiden kannalta toimivia, joten siltä osin asiat ovat hyvällä mallilla, Henna Pulkki kehaisee Voutilakeskuksen tiloja.
 

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic