Kanta-Häme

Vappuna ruoka jää sivuosaan

– Vappu buffet on meillä perinteinen seisova pöytä. Se vain toimii parhaiten, sanoo Ravintola Aulangon keittiöpäällikkö Pekka Killström.

Seikkailullisuus ja yllätyksellisyys eivät kuulu vapputarjontaan muissakaan paikallisissa ruokaravintoloissa. Erinomaista ruokaa tarjoavien yrittäjien kannalta tuntuu julmalta sanoa, ettei ruoka ole vappulounaassa pääasia, mutta se pitänee paikkansa.

– Minulta ei ole juurikaan kyselty, mitä meidän vappubrunssilla on tarjolla. Äitienpäivän menusta sen sijaan kysytään paljonkin, kertoo Ravintola Turengin aseman asemapäällikön frouva Marja-Liisa Jäntti.

Tyypillinen vappulounas aloitetaan sillillä ja päätetään siman kanssa nautittaviin pikkumunkkeihin.

– Pitää olla suolaista ja tietenkin makeaa. Lohturuokaa! kiteyttää Jäntti vappupäivän asiakkaan tarpeet.

Erot tulevat tunnelmasta

Vappubrunssin saa tänä vuonna noin 25–35 eurolla, lounaiden hinnat liikkuvat 30 ja 45 euron välillä. Ravintoloissa ei uskota, että juhla-aterian hinta ratkaisee sen, lähdetäänkö vappuna ulos syömään tai mikä paikka valitaan.

– Eihän ihminen lähde sen takia ravintolaan, että sillä on nälkä. Syitä lähteä ovat helppous, elämys ja perinne, sanoo Jäntti.

Aidot kilpailuvaltit löytyvät ympäristöstä ja mahdollisesti oheisohjelmasta.

– Avaamme vappuna rantaravintolan. Olemme muutenkin vähän erilainen vapunviettopaikka täällä rauhallisella, luonnonkauniilla niemellä, sanoo Ravintola Petäyksen keittiömestari Sami Lehtonen.

Linnaravintola Brahe mainostaa omaa vappubrunssiaan ”keskiaikaiseksi”.

– Linnassa kun ollaan, meillä on Hämeen keskiaikayhdistyksen elävöittäjiä mukana luomassa tunnelmaa, kertoo toimitusjohtaja Outi Mertamo.

Lounas brunssia lämpimämpi

Tiistaina kaikissa Hämeen Sanomien soittokierroksen ravintiloissa oli sekä varattuja että vapaita vappulounaspöytiä. Yleinen näkemys on, että ihmiset jättävät pöytävarauksen tekemisen entistä useammin viime tippaan tai eivät tee sitä lainkaan. Juhlijoiden askeleita ohjaavat hetken mielijohteet.

– Ihmiset käyvät vapputorilla ja haluavat sitten ex tempore tulla syömään. Meille tämä ei tuota ongelmia, sillä pystymme aina lisäämään pöytien määrää, sanoo Mertamo.

Ravintoloiden vappuilmoituksia lukiessa herää kysymys, mikä ero on vappubrunssilla ja -lounaalla. Brunssihan pitäisi olla aamiaisen ja lounaan hybridi, joka nautitaan ennen lounasaikaa. Mainoksien mukaan vappubrunssi saattaa alkaa vasta kello 12.

– Samaa kysymystä mekin olemme pohtineet, nauraa Jäntti, jonka ravintolassa tarjoillaan vappuna aito brunssi.

Turengin aseman ravintolan aloitusaika, kello 10.30, perustuu kuitenkin enemmän juna-aikatauluihin kuin ruokailukulttuuriin. Helsinkiläisiä pöytäseurueita astuu junasta asemalaiturille tasan puoli yhdeltätoista.

– Eivät brunssi ja lounas ihan synonyymejä vielä ole. Kylmäpöydät ja jälkkärit rupeavat olemaan aika samalla tasolla, mutta kyllä lämminruokapuoli jää brunssissa vähän vähemmälle, selvittää Aulangon keittiöpäällikkö Killström. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic