Kanta-Häme

Vapputorilla tavataan

Vappumarssien täydellistä kuihtumista on ennusteltu 1980-luvulta lähtien, mutta Jani Tikkaselle ajatus ei voisi olla oudompi juuri nyt.

SAK:n paikallisjärjestön puheenjohtaja on tänä vuonna ensimmäistä kertaa vetovastuussa perinteisestä työväen vappumarssista ja -juhlasta Hämeenlinnassa.

– Marraskuusta lähtien ovat sähköposti ja puhelin laulaneet. Intensiivistä on ollut ja jännittävä paikka itselle.

Vaikka suuret ikäluokat alkavat olla marssi-iän ohittaneita eivätkä diginatiivit ole rynnänneet heidän paikkaansa vappukulkueissa täyttämää, kertoo Tikkanen marssijoiden määrän viime vuosina kasvaneen.

– Kolmen viime vuoden aikana noin viidestäkymmenestä lähes pariin sataan, hän arvioi.

Työväen yhteinen vappuhistoria juontaa Hämeenlinnassa 1940-luvulle. Vuosina 1945 ja 1946 marssivat ammattiliiton, demareiden ja vasemmiston joukot yhtenä rintamana, mutta sen jälkeen ajatus haudattiin kolmeksi vuosikymmeneksi poliittisten erimielisyyksien takia.

Demari Irja Appelroth kertoo, että perinne elvytettiin vuonna 1976, minkä jälkeen vaput olivat useiden vuosien ajan todellisia massatapahtumia.

– Marssijat järjestäytyivät linnalla, ja meitä riitti sen portilta Niittykadulle asti.

Aivan joka vappuna Appelroth ei ole marssiin osallistunut, mutta melkein.

– Vappu on hyvä kevään aloitus, osoitus joukkovoimasta ja tärkeä foorumi tuoda työväenliikkeen sanomaa esille.

Vasemmiston vapun järjestysvastuu ja sen mukana pääpuhujan hankkiminen kiertää kolmen vuoden sykleissä. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puhuu tänä vappuna Pohjanmaan kaupungeissa, joten Hämeenlinnassa juhlapuheen pitää keskusjärjestön hallituksen jäsen Jaana Ylitalo.

Toritapahtuman avaa Hämeenlinnan sosiaalidemokraattien kunnallisjärjestön puheenjohtaja Pirjo Sandelius.

– Poliittisten aiheiden käsittely on pääpuhujan tehtävä. Itse pidän aika lyhyen puheen ihan kaikille torilla olijoille.

Sandelius viittaa siihen, ettei torilla vaelteleva vappukansa välttämättä vilkuile kelloa eikä aina tiedä kenen tapahtuma on meneillään. Vasemmisto ja oikeisto ovat jo kymmenen vuoden ajan juhlineet vappua torilla perä kanaa. Työväen vappu alkaa siitä, mihin Sinivalkoinen kokoomuslainen vappu loppuu.

Kokoomuksen Hämeenlinnan kunnallisjärjestön puheenjohtajan Jenna Kankaanpään mielestä vakiintunut sapluuna toimii hyvin.

– On touhua ja tohinaa. Väittäisin, että yksi neljäsosa ihmisistä torin yhdessä kulmassa ovat ylipäänsä kiinnostuneita poliittisesta tarjonnasta, kun sitä ei-värittynyttä muuta on niin valtavasti.

Kankaanpään mielestä vapun ja politiikan liitto marsseineen kaikkineen on kuitenkin säilyttämisen arvoinen kansallinen erityispiirre.

– Vapun viettoon on monia kulmia. Jos ajattelee kokoomuksen arvoja, niin kyllähän työ on meillekin tosi tärkeä, hän sanoo.

Oman värinsä keskustan vappujuhlintaan tuo myös keskusta, joka viettää Vihreää vappua kävelykatu Reskalla. Puolue Vihreät puolestaan juhlii kunnallisvaalitulosta Suistolla.

Lopella poliittiset väritykset pyyhkäistiin vapusta kymmenisen vuotta sitten. Yhteinen vappujuhla järjestetään senaattori Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsaalla, missä puhujana on kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

– Idea tässä alunperinkin oli se, että tilaisuus on kaikkien loppilaisten yhteinen, kokoavana teema Loppi ja kotiseuturakkaus, sanoo Heinonen, idean isä. HÄSA

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic