Kanta-Häme

Varhaiskasvatus tarvitsee yhteistyötä ja kulttuuria

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) kertoi hämeenlinnalaisille Café Verassa lauantaina, että vuodenvaihteessa varhaiskasvatus siirtyy sosiaali- ja terveysministeriöltä opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen.

– Useissa kunnissa on tehty samankaltainen päätös jo aikaa sitten.

Hallitusohjelmaneuvottelujen tuloksena lasten kotihoidontuki ja muut tukijärjestelmät jäävät puolestaan edelleen sosiaali- ja terveysministeriölle.

Lisäksi varhaiskasvatuksen osalta lainasäädäntöä uudistetaan sekä lisätään yhteistyötä esiopetuksen ja peruskoulun välillä, eri ammattiryhmien erityisosaamista kuitenkaan unohtamatta.

Uusi varhaiskasvatuslaki astuu voimaan aikaisintaan 2015.

Lisää rahaa, lisää henkilökuntaa

Valtion budjetista on korvamerkitty yli 80 miljoona euroa myös perusopetuksen parantamiseksi. Kunnat, joissa opetusryhmiä halutaan pienentää, ja joissa maahanmuuttajia ja sosiaalista eriarvoisuutta esiintyy tavallista enemmän, ovat oikeutettuja tukeen.

– Päätimme tukea niitä kouluja, joiden asema on muita vaikeampi. Tämä jos mikä on demokratiaa, Gustafsson sanoi.

Myönnettävällä tuella on ennen kaikkea tarkoitus palkata lisää henkilökuntaa, kuten opettajia, koulukuraattoreita ja koulupsykologeja.

Ministerin mukaan jokaisella lapsella tulisi olla oikeus käydä hyvää lähikoulua. Moni lapsi, joka saa heikot eväät koulussa, on usein vaikeuksissa myös aikuisena.

– Peruskoulun täytyy heijastaa Suomen kansan kokoonpanoa. Eriarvoistumista tulee ehkäistä, ja sekä rikkaiden että köyhien vanhempien lasten tulee myös vastedes opiskella samassa luokkahuoneessa.

Moraalia ja politiikkaa

Gustafssonin mukaan yhteistyön tehostaminen ja taideaineiden merkityksen lisääminen varhaiskasvatuksessa on paitsi poliittinen, myös moraalinen kannanotto.

– Varhaiskasvatus on äärimmäisen tärkeää myös tulevan kehityksen kannalta. Jokainen lapsi ei saa kulttuurikokemuksia kotonaan, joten niitä täytyy antaa silloin muualla.

Useiden tutkimusten mukaan taideaineiden lisääminen ohjelmaaan jo päiväkodissa rohkaisee lasta oma-aloitteisuuteen sekä ennakkoluulottomaan suhtautumiseen. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic